BIĆE NAJSKUPLJE, ALI BILI BISMO MNOGO JAČI Vučić: Pregovaramo sa Francuzima o kupovini borbenih aviona "rafal"

Tanjug

20. 02. 2023. u 12:17

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je danas, na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" u Abu Dabiju, da Srbija pregovara sa Francuzima o kupovini višenamenskih borbenih aviona "rafal", kao i da bi to bilo najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta, koje bi iznelo i do tri milijarde evra.

Printscreen/RTS

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućoj kupovini aviona "rafal", Vučić je rekao: "Mi pregovaramo sa Dasu avijejšn, razgovarali smo i kada sam bio u Parizu", rekao je Vučić i potvrdio da bi ta nabavka, ako se dogovori, bila najskuplja investicija.

"Biće najskuplje, to će ići svakako na preko tri milijarde evra, a imate i uračunatu inflaciju", rekao je Vučić. Kazao je da se svi naoružavaju i da je, na primer, Hrvatska napravila moćnu vojsku, jer je nabavila "bredlije", "patrije" sa spajk raketama i dogovorila 12 polovnih "rafala"... Na pitanje novinara da li bismo mogli na rate da platimo avione "rafal", rekao je da nije problem da to ide na rate, ali da bi onda naš račun bio i tri puta veći, kao i da je plan da kupujemo najnovije i najmodernije mašine.

"Ali bi to onda bila velika snaga, moglo bi da se dejstvuje preventivno i bili bismo mnogo jači", rekao je Vučić. Kazao je da velika nade polaže i u našeg "obada", kao i da PR-DC radi sa Krušikom, ako bi mogli 12 mina da stave u dron.

"Nora je, takođe, velika stvar i već sada može tri hica u minutu da ispali. Ima 12 haubičkih metaka, a napravićemo do kraja godine da ima 30. To bi bio strašan napredak "nore", koja onda postaje fantastično oruđe. Zatim, radimo i na 'aleksandru', po kralju Aleksandru, novo oruđe sa 155-262 mm kao što je "nora", koje će imati još brže ispaljivanje - šest u minutu, to će biti velike novine i velika stvari. Radimo i na modularnoj raketnoj artiljeriji", naveo je Vučić.

Najavio je da će 200 teških vozila i oruđa domaće proizvodnje biti kupljeno za vojsku do septembra 2024. godine.

"Videli ste i 'tamnavu'... To će biti velike stvari. Sve to kupujemo do septembra 2024, za samo godinu i po dana biće u našoj vojsci. Imaćemo i integrisano upravljanje", rekao je Vučić.

Pogledajte više