RUSIJA POSTAJE NAJVEĆI SNABDEVAČ KINE GASOM: Putin poručio da "Gasprom" napreduje uprkos spoljnoj nelojalnoj konkurenciji

E.B.T.

17. 02. 2023. u 16:15

RUSIJA bi u bliskoj budućnosti mogla postati najveći snabdevač prirodnim gasom kineskog tržišta koje se brzo razvija. Ovo se danas ističe u saopštenju ruskog giganta „Gasprom”, povodom tridesete godišnjice te kompanije, a prenosi agencija „Tas“.

Foto: Arhiva

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je putem video linka govorio na događaju posvećenom ovom jubileju, istakao je da "Gasprom" pokazuje otpornost i napreduje uprkos nelojalnoj konkurenciji i direkim pokušajima spolja da se to spreči i obuzda njegov razvoj .

- Drugi dugoročni ugovor o prodaji gasa Kini potpisan je u februaru prošle godine – navodi se u saopštenju "Gasproma". - Trasa “Daleki istok” će toj zemlji obezbediti 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Projektovanje infrastrukture je u toku. Odvijaju se razgovori o predlogu da isporučuje do 50 milijardi kubika plavog goriva godišnje u Kinu preko Mongolije. Gasovod se projektuje. Rusija bi u bliskoj budućnosti mogla postati glavni kineski snabdevač gasom.

Rusija je isporučila najmnogoljudnijoj zemlji rekordnih 15,5 milijardi kubnih metara gasa preko gasovoda “Snaga Sibira” do kraja 2022. U međuvremenu, u narednim godinama ukupan obim “Gaspromovog” izvoza u Kinu dostići će 48 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a uključujući i predloženi tranzitni gasovod kroz Mongoliju, to će biti oko 100 milijardi kubika na godišnjem nivou. Kompanija je, takođe, istakla saradnju sa Turskom.

- Na dnevnom redu je uspostavljanje velikog međunarodnog gasnog čvorišta u ovoj zemlji – naveo je „Gasprom“.

Pogledajte više