RUSIJA NA NOGAMA: Putin saopštio sjajne vesti

Novosti online 17. 02. 2023. u 12:25

GAS je bio i još dugo će biti najvredniji resurs za kojim će potražnja samo rasti, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

- Konkretni zadaci, novi projekti ‘Gasproma’ razrađuju se na osnovu detaljne ekspertske analize i prognoze promena tendencija na globalnim tržištima, a ona govori da je gas bio i da će još dugo biti najvredniji resurs i stvarna aktiva i da će potražnja samo rasti - rekao je Putin na svečanosti povodom 30. godišnjice ruske kompanije.

Takođe, dodao je Putin, rast potražnje za gasom u budućnosti će biti najveći u Azijsko-pacifičkom regionu, uključujući Kinu.

- Prethodnih 30 godina svetska potražnja za gasom se praktično udvostručila, u narednih 20, prema procenama eksperata, porašće još 20 odsto, a možda i više. U tzv. prelaznom periodu potražnja će biti ogromna. Pri tome više od polovine tog rasta će biti ostvaren u zemljama Azijsko-pacifičkog regiona, pre svega u Kini, imajući u vidu tempo rasta kineske privrede - rekao je on.

On je dodao da „Gasprom“ nastavlja da ide napred bez obzira na nelojalnu konkurenciju i pokušaje da se razvoj kompanije zaustavi. Pred kompanijom su sada, istakao je Putin, krupni zadaci u cilju reorganizacije logističkih maršruta.

Generalni direktor „Gasproma“ Aleksej Miler uverio je ruskog lidera da će gasa u Rusiji biti mnogo u narednim decenijama, a da je zalog tome – najveća resursna baza u svetu.

Posebno je istakao značaj Jamalskog centra za eksploataciju gasa.

Govoreći o radu kompanije na Jamalu, Miler je istakao da Rusija na Arktiku prednjači ispred svih i da joj tu nema ravnih.

(Sputnjik)

Pogledajte više