BESPLATNI PRIKLJUČCI NA KOMUNALNU MREŽU: Ministarstvo građevinarstva radi na izmenama Zakona o planiranju i izgradnji

S. BULATOVIĆ

05. 02. 2023. u 19:52

MINISTARSTVO građevinarstva radi na izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, a među novima bi, kako su za Tanjug potvrdili nadležni, mogao da bude i besplatan priključak na već postojeću komunalnu infrastrukturu.

Uprava GO Kostolac

 Novi propis bi trebalo da predvidi da svi objekti moraju da budu besplatno priključeni na već izgrađenu mrežu, a posebno na vodovod, kanalizaciju, gasovod i daljinsko grejanje. Imajući u vidu trenutne cenovnike, ušteda za domaćinstva koja tek čeka ovaj posao ne bi bila mala.

Prema cenovniku "Beogradskog vodovoda i kanalizacije", stambeni objekat do 100 kvadrata, koji se nalazi u obodnom naselju prestonice, priključak od 25 milimetara i vodomer od 20 milimetara, platiće 67.579 dinara. Najskuplja je naknada za učešće u priključku i ugradnji - staje nepunih 50.000 dinara. Saglasnost košta oko 6.000 dinara, a uslovi nešto više od 12.000 dinara. Isti posao za privredu, u slučaju poslovnog prostora do 30 kvadrata, košta oko 157.000 dinara. Kada je reč o kanalizaciji, za isti objekat do 100 kvadrata, priključak košta 78.708 dinara. Poslovni prostor do 300 kvadrata put do kanalizacije plaća 119.997 dinara.

GRAĐEVINSKO ZEMLjIŠTE

NACRT izmena Zakona o planiranju i izgradnji predviđa i ukidanje plaćanja konverzije za građevinsko zemljište, što je Ministarstvo već najavilo. Naknadu za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine će plaćati sportska društva, stambene i zemljoradničke zadruge, kao i oni na koje se primenjuje Aneks G o sukcesiji.

Nadležni ovu meru pravdaju zastojem u korišćenju parcela do kojih su novi vlasnici mahom došli iz privatizacije. Veruju da će ih sada konačno i koristiti za gradnju.

Priključak na subotički vodovod do 14 metara, u proseku, košta 31.286 dinara. U ovom javnom preduzeću, priključak na kanalizacionu mrežu do 10 metara, građanin će platiti 27.021 dinar.

Mnogo smo teže utvrdili okvirne cene priključka na sistem daljinskog grejanja. Mnoge toplane ih nemaju istaknute na svojim veb-stranicama, ili nisu dostupne. U slučaju Kragujevca, u fusnoti stoji da je visina naknade za priključak na sistem daljinskog grejanja od 2.000 dinara (bez PDV) po kW instalisane snage. Ova odluka se primenjuje od 1. januara 2010. godine. U Zrenjaninu se oko 14.000 dinara naplaćuje ponovno priključenje na sistem, za one koji su isključeni na stanskom ormaru ili stanskoj horizontali. Kupci koji su isključeni na grejnom telu, kada se saberu fiksni i varijabilni troškovi, mogu da doguraju do 19.000 dinara.

Kada je reč o priključku na gasovod, cenovnici su veoma raznovrsni, od opštine do opštine. Raspon je, ugrubo, od oko 500 pa do čitavih 1.000 evra. Vrbas je, primera radi, među jeftinijim gradovima. Kada se saberu sve stavka koje se odnose na priključak, bez PDV, zbir je oko 48.000 dinara.

URBANISTA

NOVA pravila, između ostalog, predviđaju osnivanje Agencije za prostorno planiranje i urbanizam. Njoj će biti prepušten deo sadašnjih nadležnosti Ministarstva građevine. Uvodi se, verovatno po beogradskom receptu, glavni državni urbanista.

Pogledajte više