NAJSKUPLJI STAN U BEOGRADU: Ima 383 m2, a evo po kojoj ceni je prodat

B. Ca.

31. 01. 2023. u 17:06

UKUPNA količina novca korišćena za kupovinu nekretnina u četvrtom kvartalu, iznosila je 2,3 milijardi evra, što predstavlja rast od 27,3 procenata u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu na vodi, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, ukupne površine 383 m2 plaćen 2.469.888 evra.

Foto Novosti

Prema podacima Republičkog geodetskog zavodao stanju na tržištu nepokretnosti u poslednjem kvartalu prošle godine, beleži pozitivne trendove, što potvrđuje povećanje ukupnog obima novčanih sredstava koje su bile uključene u promet.

Republičkog geodetskog zavoda Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547. Najveći broj kupoprodajnih ugovora zabeležen je na području Prvog osnovnog suda u Beogradu, a najveći broj ugovora, ukupno 774, zaključeno je u kancelariji Javni beležnik Srbislav Cvejić.

- Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55 odsto i 1,2 milijarde evra u četvrtom kvartalu 2022. godine. S obzirom da je broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2021. uz činjenicu da cene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. i to za 36 procenata međugodišnje (12 odsto u trećem kvartalu 2022. - kažu u RGZ. 

Kada je reč o načinu plaćanja, 9 procenata svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za 4 odsto manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 21 odsto).

Indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom kvartalu 2022. iznosi 145,03 što, kako kažu u RGZ, predstavlja rast u odnosu na treći kvartal prethodne godine kada je indeks iznosio 138,08. Ovo povećanje indeksa cena stanova prati trend rasta cena stanova koji je trajao cele prošle godine i koji je dostigao godišnju stopu rasta od 13,7 procenata tokom poslednjeg kvartala 2022. Po nivou indeksa cena prednjače regioni Vojvodine i Grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena u regionu Južne i istočne Srbije.

- Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja zauzima „zlatnu sredinu“ u odnosu na ostale evropske zemlje i beleži stabilan rast i kontinuiran razvoj ovog tržišta - poručuju u RGZ.

Pogledajte više