OTPADU TREBA ČISTKA: Izveštaji Državne revizorske institucije

S.B.

26. 01. 2023. u 16:04

DRŽAVNA revizorska institucija utvrdila je niz nepravilnosti po pitanju upravljanja opasnim otpadom u Srbiji - pre svega prilikom njegovog uklanjanja i skladištenja. Proveravali su i ostvarenje budžeta i kontrolisanim opštinama su poslali preporuke kako da ih kreiraju.

Foto: Tanjug

Ministarstvu rada i socijalne zaštitte su poručili da više kontrolišu kako opštine troše sredstva namenjena socijalnoj zaštiti.

DRI je predstavila prva tri od 14 izveštaja o svrsishodnosti. Svrsishodnost se bavi ostvarivanjem principa ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti. Zato se kao teme biraju uočeni sistemski problemi.

- Za teme revizije svrsishodnosti se uzimaju pojave koje su sistemski problemi, koje nanose štetu i budžetu i ukupno poslovanju u javnom sektoru - rekao je Duško Pejović, predsednik DRI. - Nije uređeno pitanje skladištenja, ili spaljivanja otpada. U Srbiji ne postoji redovan sistem sakupljanja opasnog otpada, već se on sakuplja prvenstveno po ekonomskoj vrednosti. Ograničeni su kapaciteti za tretman opasnog otpada, i nedovoljno je kapaciteta za njegovo skladištenje. Srbija nema nacionalno postrojenje za tretman opasnog industrijskog otpada, kao ni centralna regionalna skladišta. Zaključili smo da sistem upravljanja rudarskim otpadom nije efektivan, da se njime upravlja bez dozole, te da ne postoji jedinstvena baza podatak rudarskog otpada.

Pogledajte više