KAD SE OSTVARI "NEMOGUĆE": Srbija u trenutku pisanja ovog teksta na računu ima 317,6 milijardi dinara

Novosti online 06. 01. 2023. u 11:22

MINISTAR finansija Siniša Mali objavio je na Fejsbuku tekst pod naslovom "Kad se ostvari 'nemoguće'" koji prenosimo u celosti.

Foto D. Milovanović

"KAD SE OSTVARI "NEMOGUĆE":

Republika Srbija u trenutku pisanja ovog teksta na računu ima 317,6 milijardi dinara.

To je za Dušana Nikezića, potpredsednika SSP-a, „prazan račun“. Manipulativnih navika obmane se ove političke struje u Srbiji nikada neće rešiti. Jednom vam je prošlo i vrlo brzo ste kažnjeni na izborima nedostatkom podrške građana. Jer, dok ste im lažno obećavali bolje plate, bolje penzije, investicije, rast i napredak, Srbija je klizila ka bankrotu sa čitavih 8 milijardi dinara na računu te 2012. godine. To je gotovo 40 puta manje novca nego što imamo u ovom trenutku i to bez pomoći građanima, privredi, bez adekvatnog reagovanja na krizu, bez stručnosti i znanja da upravljate javnim finansijama.
Kažete „nemoguće je da su stabilne javne finansije Srbije“. Ova rečenica toliko govori o vašem poznavanju ekonomskih tokova da je suvišno komentarisati. Ipak, objasniću vam da je Srbija, danas, na svakom mogućem polju, u boljem položaju nego što ste je ostavili pre deset godina.

Zatekli smo plate nedostojne života čoveka, ispod 300 evra, zatekli smo građane bez posla, mizeran BDP, nijedno gradilšte.

Danas Srbija kumulativno, u ekonomski najtežim vremenima u poslednjih 50 godina u svetu, ostvaruje rast BDP-a od 2019. do 2022. godine u iznosu od 13,7 odsto.

U tim istim godinama to je rast veći od onog koji je ostvarila članica EU, susedna Hrvatska budući da je ubeležila rast od 13,6 odsto. Ako posmatramo region, susedne zemlje i šire, rezultat Rumunije u posmatranom periodu je rast BDP-a od11,3 odsto, Bosne i Hercegovine, 11,1, Bugarske 10,8, Albanije 10,3 odsto, Crne Gore 6,6, Grčke 6,5, Švajcarske 5,1, Austrije 3,8, Nemačke 1,5, Italije 1,3, Velike Britanije 1,1 odsto i tako dalje.

Zašto Nikeziću to ne pomenete?

Zato što se ne uklapa u manipulativnu retoriku propalih političara kojima je jedini cilj da se dokopaju vlasti. I zato ću Vam još jednom ponoviti kako Srbija dočekuje aktuelnu krizu iako se to ne uklapa u Vaš aranžman za propast koji bi Vam primakao fotelju koju toliko želite.

Srbija je u trećoj godini krize finansijski stabilna, jaka, sa kontrolisanim nivoom javnog duga ispod „crvene linije“ od 60 odsto BDP-a, potpuno likvidna, sa novcem na računu, sa rastom penzija od 20,1 odsto, sa rastom plata od 12,5 odsto, sa višim prosečnim platama, sa rekordnim nivoom stranih direktnih investicija od četiri milijarde evra, sa rekordno niskom nezaposlenšću od 8,9 odsto, sa rekordnom zaposlenošću mladih, sa nikad većom podrškom države privredi i građanima za ublažavanje krize.

Znam da Vam zvuči „nemoguće“. Ali, posle vas, srećom neko ko je znao šta radi je to uspeo", napisao je Mali na Fejsbuku.

Pogledajte više