Kako se prepoznaje kvalitetno gorivo?

Novosti online 29. 12. 2022. u 13:21

TEMA kvaliteta goriva koje sipamo uvek je aktuelna posebno zbog činjenice da je kvalitetno gorivo važna stavka ukoliko želimo da obezbedimo pouzdan rad i dugovečnost motora.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Možda je za mnoge nepoznanica da sam proces provere kvaliteta derivata nije jednostavan i zahteva da se „slože“ mnoge stavke, kao što su unapređenje proizvodnih procesa, poštovanje najviših standarda, ulaganje u tehnologiju, kao i usavršavanje zaposlenih koji upravljaju celokupnim procesom. Šta više, provera kvaliteta neizostavna je karika celokupnog logističkog lanca dopreme derivata. Kako tvrde u našoj najvećoj naftnoj kompaniji, NIS-u, specijalisti kompanije prate kvalitet materije tokom celog procesa – od proizvodnje do sipanja u rezervoare. I to nije sve…

U celokupnom procesu kontrole kvaliteta goriva značajno mesto zauzimaju analize i ispitivanja u najsavremenijim laboratorijama. Kako navode u NIS-u, kompanija sprovodi više od 180 hiljada analiza godišnje a u te svrhe koristi se preko 400 akreditovanih metoda. Izdavanjem izveštaja o ispitivanju kvaliteta goriva NIS-ove laboratorije potvrđuju kvalitet proizvedenih goriva, a kompanija garantuje da se na njihovim benzinskim stanicama nalazi domaće gorivo proverenog kvaliteta. Osim toga, od ključnog je značaja i savremena tehnologija koja se koristi u proizvodnim procesima. Sasvim konkretno, u NIS-u podsećaju da je u Rafineriji nafte u Pančevu, jednoj od najmodernijih u ovom delu Evrope, uloženo od 2009.godine više od 800 miliona evra, što omogućava da se u Pančevu proizvode najkvalitetniji derivati domaće proizvodnje. Uz to, kompleksnim procesom, kako u proizvodnji tako i u laboratorijama za kontrolu kvaliteta derivata, upravljaju vrhunski specijalisti NIS-a koji se konstantno usavršavaju kako bi išli u korak sa savremenim trendovima i obezbedili najbolji kvalitet domaćih derivata.

Kada je reč o samoj kontroli kvaliteta derivata, to same analize prate kompletnu materiju tokom celog distributivnog procesa, od prerade nafte do finalnog proizvoda, a jedan od interesantnih metoda koje NIS koristi kako bi održao vrhunski kvalitet je i „pet filtera“. Reč je o procesu tokom kojeg se ugrađuju mikrofilteri na svim tačkama manipulacije, posebno tokom utakanja goriva u cisterne prilikom transporta, s obzirom da tada postoji najveći rizik od degradacije.

Priznanje za domaće gorivo svakodnevno dolazi i od lojalnih potrošača, a da je gorivo koje točimo u Srbiji evropskog kvaliteta potvrđuje i studija sprovedena na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koja je pokazala da gorivo kompanije NIS omogućava odličnu efektivnu snagu motora sa niskom specifičnom efektivnom potrošnjom goriva, a uz smanjenu emisiju nesagorelih ugljovodonika i oksida azota.

Pogledajte više