PREMIJERKA SAOPŠTILA SJAJNE VESTI: Izvoz IT usluga za prvih 10 meseci veći od dve milijarde evra

Tanjug

23. 12. 2022. u 14:24

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je izvoz IT usluga u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija za prvih 10 meseci ove godine veći od dve milijarde evra, a najviše izvozimo u SAD, Veliku Britaniju, Švajcarsku i Nemačku.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Imamo zaiste lepe vesti u ovim izazovnim vremenima i uvek treba nekako da slavimo te lepe vesti, a to je da smo u prvih 10 meseci ove godine u izvozu naših IT usluga, odnosno u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija prešli dve milijarde evra. U prvih 10 meseci naš izvoz je 2,13 milijardi evra i on je ukupno veći nego što je bio čitave prošle godine kada je bio 1,85 milijardi evra - kazala je Brnabićeva.

Ističe da je važno da je pređena granica od dve milijarde evra i dodaje da očekuje da će ove godine rast izvoza biti više od 40 odsto veći u odnosu na prošlu godinu, te da ćemo doći do otprilike 2,7 milijardi evra.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kako kaže, Srbija se ubrzano približava izvozu od tri milijarde evra, kako navodi, naše pameti, našeg znanja, naših softverskih rešenja.

- I to je ono što je velika i ogromna stvar i nešto čime treba da se ponosimo jer je samo pre 10 godina ukupan naš izvoz u IKT sektoru bio samo 375 miliona evra. I tada smo mislili da smo dobri, a ove godine će biti sedam puta veći izvoz i to je rezultat svih nas u Srbiji - kazala je premijerka.

Kada je reč o zemljama u koje Srbija ostvaruje najveći izvoz IKT usluga, Brnabićeva kaže da upravo to pokazuje "sofisticiranost naše ekonomije i jačinu naših ljudi, njihovog znanja, talenata, sposobnosti".

Najveći izvoz je u Sjedinjene Američke Države, zatim u Veliku Britaniju, pa Švajcarsku i na četvrtom mestu je Nemačka.

- Ako se pogleda samo izvoz u SAD, to je skoro nešto malo manje od 25 odsto ukupnog našeg izvoza - kazala je Brnabićeva i dodala da u toj razmeni Srbija ostvaruje značajan suficit i značajno više izvozimo, nego što uvozimo iz tih zemalja.

Kada se pogleda SAD, kako kaže premijerka, izvoz usluga je mnogo veći od izvoza roba.

- To postaje dominantan sektor naše ekonomije, a to pokazuje i sofisticiranost, otpornost i konkurentnost naše ekonomije za koju verujemo da će samo da se povećava i raste u godinama pred nama - kazala je.

Na pitanje koliko takav rast izvoza IKT usluga utiče na zaposlenost u Srbiji i na BDP, Brnabićeva kaže jako mnogo.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Podseća da se počelo sa tim još 2016. godine kada je premijer bio Aleksandar Vučić, a ona je vodila ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo.

Godine 2017. započeta je sveobuhvatna reforma prosvete, podseća premijerka i navodi da je u okviru nje uvedeno programiranje u osnovne škole.

- Uložili smo više od 250 miliona evra u infrastruktruru za inovacije, IT sektor, startap kompanije... Ne bismo danas imali u teškim vremenima na šta da računamo - kazala je Brnabićeva.

Dodaje da u teškim vremenima, tokom pandemije korona virusa, ali i sada kada pandemija još traje, uz rat na istoku Evrope ove godine i ubrzanu recesiju u velikom broju zemalja u EU i na evropskom kontinentu, ono što je Srbiju održalo jeste taj izuzetno jak rast i razvoj IT sektora, uz ono što je urađeno u smislu ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte.

Kada se pogledaju prva tri kvartala 2022. godine, kako kaže premijerka, to je doprinelo jednu četvrtinu rastu BDP-a u Srbiji, a u 2021. godini po svim analizama svako drugo novo radno mesto je bilo u upravo u tom sektoru.

- Mnogo drugačije bi izgledao i naš ukupan BDP i BDP rast i rast zaposlenosti u Srbiji da nismo još 2016. godine prepoznali ovo kao naš veliki potencijal, veliku snagu i nešto gde Srbija može da pokaže sve svoje znanje, talenat i jačinu obrazovanja u tom sektoru - zaključila je premijerka.

Pogledajte više