USPEŠNA GODINA ZA SLOBODNE ZONE REPUBLIKE SRBIJE: Među novim korisnicima i MTU Maintenance Serbia

Promo

24. 12. 2022. u 10:00

GODINA koja je na izmaku, može se smatrati jednom od najuspešnijih poslovnih godina od formiranja slobodnih zona u Republici Srbiji uprkos izazovima koje je i ova godina donela sa sobom.

Foto: Promo

Kompanije koje posluju u slobodnim zonama susrele su se sa dodatnim nepredviđenim izazovima kojima se, nažalost, još uvek ne nazire završetak. Kriza izazvana Covid pandemijom, koja nije viđena generacijama, promenila je način poslovanja svih ekonomskih subjekata, pa tako i korisnika slobodnih zona. Globalni šok, doveo je do poremećaja ponude i tražnje i lanaca snabdevanja. Ekspresno prilagođavanje zahtevalo je zamenu modela just in time kao i modela korporativnog profita i isplativosti za modele povećanja zaliha i near shoring-a, termina koji označava približavanje proizvodnje matičnim zemljama i tržištima.

Na pandemijsku krizu nadovezala se i globalna geopolitička kriza koja je dovela do finansijske nestabilnosti, sankcija, trgovinskih barijera, inflacije, povećanja kamatnih stopa, promenljivosti deviznog kursa, nedostatka energenata i dr. Pomenute krize reflektovale su se i na privredu Republike Srbije i slobodne zone kao njen sastavni deo. U novonastaloj situaciji slobodne zone su se pokazale kao veoma fleksibilne i brzo se prilagodile novonastaloj situaciji. Spremnost i hrabrost korisnika da se promene ustaljeni modeli poslovanja doveli su do toga da su slobodne zone dobile nove korisnike, da je visina investicionih ulaganja na rekordnom nivou, uz konstantan rast broja zaposlenih. Danas, više od 100 fabrika obavlja proizvodne aktivnosti u slobodnim zonama, koje uglavnom dolaze iz zemalja Evropske unije, Kine, Japana i Sjedinjenih Američkih Država, tehnološki najrazvijenih zemalja sveta, koje sa sobom donose najsavremeniju opremu za koju se naši radnici obučavaju širom sveta.

Ova godina dovela je i do bliže međuzonske saradnje, razmene iskustava i poslovnih procesa koje su uspešnije slobodne zone prenele mlađim i manje razvijenim. Koncept slobodnih zona zamišljen je kao pokretač razvoja nedovoljno razvijenih sredina i regiona, a sada već sa sigurnošću možemo da kažemo da slobodne zone predstavljaju jedan od motora razvoja na republičkom nivou, obzirom da upošljavaju privredne subjekte i izvan svojih granica. Korisnici slobodnih zona su konstantno na listama najuspešnijih izvoznika iz Republike Srbije.

U 2022. godini postojeće slobodne zone su proširene za dodatnih 110 hektara, i to slobodne zone u Vojvodini, zapadnoj i centralnoj Srbiji. Novi korisnici slobodnih zona postale su renomirane kompanije poput MTU Maintenance Serbia koja je deo nemačke MTU grupe i koja je servisiranje aviomotora otpočela u Slobodnoj zoni Beograd, zatim japanske kompanije Toyo Tires Serbia, koja je za prvu greenfield investiciju za proizvodnju autoguma u Evropi izabrala slobodnu zonu u Šapcu, mađarske kompanije DSC2000 u slobodnoj zoni u Novom Sadu, HDT u Svilajncu, Feller u slobodnoj zoni u Subotici i dr. U toku je realizacija novih velikih projekata u slobodnim zonama koji će dodatno profilisati i apostrofirati zone kao pokretače razvoja privrede i na mikro i na makro nivou.

Pogledajte više