SAD U SRBIJU DOLAZE U PEČALBU: Iz godine u godinu, zbog manjka radne snage, poslodavci sve više angažuju strance

S. B.

21. 12. 2022. u 10:35

NAJPRE su stizali kao retke zanatlije i menadžeri, a danas je spisak zanimanja u kojima je neophodna podrška iz inostranstva - podugačak. Rade kao vozači, dostavljači, sezonci u poljoprivredi, ali najviše kao građevinci.

FOTO: N. Skenderija

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, samo u prvih šest meseci ove godine, izdate su 14.803 radne dozvole. Pre samo sedam godina u Srbiji se u proseku godišnje angažovalo 3.000 stranih državljana.

Srbija se suočava sa manjkom radne snage pre svega zbog demografske situacije, ali i odlaska radnika u zemlje Evropske unije. Poslodavci tvrde da su naši građani nezainteresovani za obavljanje određenih poslova.

 - Nemamo kadrova ni sa srednjom stručnom spremom, u oblasti građevinarstva, mašinske, metalske industrije, nedostaju nam vozači, kuvari i konobari u ugostiteljstvu, u poljoprivredi u prehrambenoj industriji ukazivali su u Privrednoj komori Srbije.

- Nedostaju i kadrovi s visokim obrazovanjem, inženjeri, mašinski, elektro, građevinski, tehnolozi, biolozi, mikrobiolozi.

Porezi i doprinosi da ostanu ovde

NE želimo da se naša zemlja kotira kao neka koja se prema radnicima ponaša vrlo loše - kaže Saša Torlaković. - Svi radnici koji rade u Srbiji treba da primaju zagarantovani minimalac. Ako se oni dogovore za manje, tu se ne može mnogo, ali treba porezi i doprinosi da se plaćaju u Srbiji. Nije u redu da domaći poslodavac ima uredno prijavljne radnike, a strane komapnije, podizvođači, da tako anagžuju radnu snagu. Nedopustivo je i da radnici u tom statusu rade na državnim projektima.

Kroz evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje prolaze oni koje poslodavci traže i koji se zapošljavaju kako propisi nalažu. Mnogo veći broj dolazi nelegalnim kanalima, nisu prijavljeni, ne primaju zagarantovanu platu. I rade najjednostavnije fizičke poslove.

 - Radnici u Srbiju najviše dolaze iz Indije, Turske, Vijetnama, Bangladeša... - kaže Saša Torlaković, predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva u Srbiji.

- Dolaze iz ruralnih delova Azije. Jedan deo radnika se zadrži kod nas, a mnogi idu dalje. Obilazio sam gradilišta na Divčibarima i Zlatoboru i na njima uglavnom rade turski držljavljani, uredno prijavljeni i imaju dobre uslove za rad. Sindkat nije protiv radnika emigranata, ali smo protiv nepoštovanja zakona, bez obzira na to što umanjuju cene. Većina tih radnika su ona prosta radna snaga. Nema tu majstora. Izuzetak su turski radnici, među njima ima armirača, tesara, zidara, dok ovi radnici rade teške građevinske poslove.

Pogledajte više