STAMBENI KREDITI JOŠ SKUPLJI: Evropska centralna banka donela odluku o četvrtom povećanju referentne kamatne stope

B. Caranović

17. 12. 2022. u 06:21

KAO meru za suzbijanje inflacije, Evropska centralna banka je, kako je i najavljeno, još jednom podigla referentnu kamatnu stopu.

Evropska centralna banka, Foto Shutterstock

To je četvrto povećanje od početka godine. Posle ovog poslednjeg podizanja, ključna stopa je uvećana sa 1,5 na dva odsto. Najavljeno je da će korekcije biti nastavljene i iduće godine.

Kako je saopšteno iz ECB, kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 2,5 odsto, 2,75 i 2,00 odsto, od 21. decembra.

Za žitelje Srbije i zadužene u evrima, to je značajno, jer će se odraziti na visinu kredita. Već postojeće devizne pozajmice sa promenljivom kamatnom stopom, a kakvih je većina stambenih, biće još skuplje, a porašće i rate u otplati.

- Euribor, koji predstavlja obavezan deo kredita sa promenljivom kamatom, čija visina zavisi baš od referentne kamatne stope ECB, usklađuje se na tri ili šest meseci - kažu nam u banci.

- U zavisnosti od ugovora klijenata, usklađivanje se radi kako ističe taj period. Ako je nekome prva uvećana rata zbog korigovanog šestomesečnog euribora stigla u decembru, sledeći obračun i promena visine rate se radi u maju.

Već i sa dosadašnjim podizanjem kamate ECB, koje je krenulo od leta, rate stambenih kredita građana Srbije skočile su i za 100 evra mesečno. Ovo poslednje, četvrto povećanje kamate bilo je za pola procenta. Evropska centralna banka je u julu prvi put posle 11 godina podigla ključne kamate za 50 baznih poena, da bi sa ovim trendom nastavila i u septembru i oktobru. U oktobru i septembru je kamatu podigla za 75, a u julu za 50 baznih poena, čime su njene stope izašle iz negativnog predznaka prvi put od 2014.

Kako je iz ECB saopšteno, procenjuju da će kamatne stope i dalje morati značajno da rastu da bi dostigle nivo neophodan za povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva odsto.

Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, održavanje kamatnih stopa na restriktivnim nivoima će tokom vremena smanjiti inflaciju kroz smanjenje tražnje. Kako kaže, podizanje kamatnih stopa i Narodna banka Srbije koristi kao mehanizam kojim novac čini skupljim i smanjuje njegovu količinu u opticaju. Nada se manjoj inflaciji već sledeće godine.

SVUDA SKAČE KAMATA

REFERENTNE kamate je podigla i Narodna banka Srbije deveti put zaredom prošle nedelje, a ove još nekoliko veropskih banaka. Norveška centralna banka je podigla za 0,25 procentnih poena, na 2,75 odsto, što je osmo povećanje kamatne stope od prošle godine. Banka Engleske podigla je kamatne stope za 0,5 procenata na 3,5 odsto. Američki Fed je najavio povećanjnje kamate za pola procenta posle ovogodišnje serije povećanja za 0,75 odsto. Kamatu je podigla i Centralna banka u Švajcarskoj.

Pogledajte više