I OMEKŠIVAČI KALIRALI DO 320 MILILITARA: Otkriće potrošača o smanjivanju pakovanja proizvoda za veš izazvalo buru na društvenim mrežama

E. B. T.

15. 12. 2022. u 14:50

NI omekšivači za veš se više ne prodaju u standardnim količinama. Proizvođači i na ovim proizvodima zakidaju od 200 do 320 mililitara.

Foto: Profimedia

Tako umesto dva pakuju 1,8 i 1,68 litara. Osim toga su podigli i cenu. Otkriće jednog kupca da su se i ova pakovanja smanjila izazvalo je burnu raspravu na društvenim mrežama.

- Obmanjuju nas i sa količinom i sa cenama - ogorčeno se požalila Gabrijela na "Tviteru.

- I to ne bih primetila da mi žene u marketu nisu pokazale. Jezivo.

Usledio je niz tvitova nezadovoljnih potrošača. Smanjivanjem sadržaja pakovanja proizvođači zloupotrebljavaju navike potrošača i na prikriven način poskupljuju proizvod, jer se za istu cenu dobija manja količina. Kada pored toga podignu i cenu, onda je to poskupljenje po jedinici proizvoda znatno veće.

Foto privatna arhiva

Građani obično ne proveravaju težinu proizvoda, niti čitaju deklaraciju i očekuju da određena veličina ambalaže ima količinu na koju su navikli. Tako proizvođači vešto koriste ovaj marketinški trik. Međutim, ta praksa nije nezakonita jer su svi podaci o težini jasno istaknuti na pakovanju. Kupci su veoma nezadovoljni kada ovo primete i smatraju da je to nepošteno i obmanjujuće ponašanje. Ipak, jedino što potrošači mogu da urade u ovoj situaciji je da bojkotuju takve proizvode.

Pogledajte više