PRE ILI KASNIJE - VRATIĆETE SE NUKLEARNOJ ENERGIJI: Francuski ministar ekonomije - "To je uslov da sačuvate industriju"

Novosti online

10. 12. 2022. u 08:03

BRUNO Le Mer, francuski ministar ekonomije, predvideo je povratak nuklearnoj energiji za sve velike industrijske zemlje, uključujući Nemačku.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Ne postoji velika industrijalizovana nacija bez nuklearne energije - rekao je Le Mer u petak tokom posete nuklearnoj elektrani Penli u blizini Dijepa na severnoj obali Francuske.

- Sve velike industrijalizovane nacije u svetu i u Evropi, uključujući i one koje su napravile drugačiji izbor, jednog dana će se, pre ili kasnije, vratiti nuklearnoj energiji. Jer ako bi zemlje bile suočene sa izborom da napuste svoju industriju ili oživljavanje nuklearne energije, vratili bi se nuklearnoj energiji - rekao je Le Mer.

Foto: Printskrin Youtube/ CNBC International TV

- To je pitanje godina, to se neće dogoditi odmah, ali sam ubeđen da će se velika industrijalizovana nacija, bez obzira koja, vratiti nuklearnoj energiji jer je to uslov da zadrži svoju industriju.

Francuski ministar ekonomije ranije se branio od kritika, posebno iz Nemačke, o posvećenosti Francuske nuklearnoj energiji.

- Ne treba da se stidimo što smo velika nuklearna nacija - naglasio je Le Mer radnicima u fabrici. Ekološki razlozi takođe govore u prilog nuklearnoj energiji, rekao je on. 

U februaru je francuski predsednik Emanuel Makron najavio "renesansu francuske nuklearne energije". Planiraju da izgrade šest novih nuklearnih elektrana, a u razmatranju je i izgradnja još osam elektrana do 2050. godine.

Pogledajte više