GLOBALIZACIJA JE SKORO MRTVA: Procena oca industrije čipova na Tajvanu

Novosti online

09. 12. 2022. u 11:56

GEOPOLITIČKI odnosi promenili su drastično situaciju sa kojom se suočavaju proizvođači čipova u svetu, globalizacija je gotovo mrtva i teško da će se vratiti, rekao je Moris Čang, osnivač jedne od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC)

Profimedia

Moris Čang, koji se smatra veteranom i ocem industrije čipova na Tajvanu, rekao je to tokom govora u Feniksu u američkoj državi Arizoni, gde je TSMC otvorio novu fabriku. To je prva fabrika naprednih čipova koju je TSMC otvorio u SAD u poslednje dve decenije.
Čang je kazao kako je za otvaranje takve fabrike bilo potrebno mnogo vrednog rada, a projekat, koji uključuje još nekoliko proizvodnih pogona, vredan je 40 milijardi dolara.

On je otvaranje nove fabrike uporedio sa početkom rada prvog TSMC-ovog pogona u SAD 1995. godine.

- Prošlo je 27 godina i industrija poluprovodnika bila je svedok velikih promena u svetu, velike promene geopolitičke situacije. Globalizacija je skoro mrtva i slobodna trgovina je skoro mrtva. Mnogi bi želeli da one mogu da se vrate, ali mislim da se to neće desiti, rekao je Čang, prenosi Nikei Azija.

Taj njegov komentar dolazi u trenutku da bi tenzije između SAD i Kine u vezi sa globalnim lancima snabdevanja u industriji poluprovodnika i tehnike mogle da se pretvore u podelu na globalnom nivou. Zbog američkih restriktivnih zakona usmerenih prema kineskoj industriji, otežavaju kompanijama kao što je TSMC saradnju sa partnerima iz Kine, navodi Nikei.

Ta agencija piše kako mnogi poteze poput otvaranja TSMC-ove fabrike vide kao kraj globalizacije, budući da se države trude da proizvodnju vitalnih proizvoda vrate u svoje granice.

(Sputnjik)

 
Pogledajte više