CENE SVE BRŽE RASTU: Inflacija u Japanu najveća od 1982

Đ.G.

19. 11. 2022. u 12:26

RAST potrošačkih cena u Japanu ubrzao se na 40-godišnji maksimum u oktobru, podstaknut slabom nacionalnom valutom i pritiscima uvezenih troškova, pokazali su vladini podaci u petak.

Foto: Tanjug

Prema izveštaju, osnovni nacionalni indeks potrošačkih cena (CPI) je porastao za 3,6% u odnosu na godinu dana ranije, pokazujući najbrži tempo rasta od 1982. Prošlomesečni skok je premašio rast od 3,5% koji su očekivali ekonomisti i ostvareni dobitak od 3%. u septembru.

Porast indeksa, koji isključuje nestabilne cene sveže hrane, ali uključuje naftne proizvode, potvrdio je da je inflacija ostala iznad cilja Banke Japana (BOJ) od 2% sedmi mesec zaredom - preneo je RT.

Izveštaj je ukazao da su ograničenja inostranog snabdevanja podigla cene uvezene hrane, industrijskih proizvoda i proizvodnih delova. Pad nacionalne valute jena, koji je ove godine u dolarima pao za više od 20 odsto, dodatno je pogoršao probleme.

Od 522 stavke koje čine CPI, 406 je bilo skuplje u oktobru nego godinu dana ranije. U septembru je bilo 385.

Troškovi energije u zemlji porasli su za 15,2%, dok su hrana – isključujući kvarljive proizvode – porasli za 5,9%, što je najbrži rast u četiri decenije.

Među prehrambenim proizvodima, 88% je bilo skuplje nego godinu dana ranije, predvođeno alkoholnim pićima, kao što su pivo i sake. Cene trajnih dobara za domaćinstvo porasle su za 11,8%, što je najveći rast od marta 1975. godine.

BOJ je prognozirao da će prosečne cene za fiskalnu godinu do marta 2023. biti 3% više nego u 2021-22, ali da će porast za 2023-24 biti samo upola manji.

Regulator se u četvrtak obavezao da će održati monetarni podsticaj kako bi se postigao rast plata i održiva i stabilna inflacija. Dugoročne kamatne stope će zadržati oko nule, a kratkoročne na minus 0,1% - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pogledajte više