RUDARI SE OPARILI: APR objavio liste sto najuspešnijih

S. B.

17. 11. 2022. u 10:33

SRPSKA privreda prošle godine je zabeležila rast profitabilnosti. Neto dobitak je dostigao 686 milijardi dinara i veći je za 81,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu i mahom su ga zaradili zahvaljujući uspešnom obavljanju primarne delatnosti.

Foto N. Skenderija

Posmatrano prema sektorima, samo su dva iskazala gubitak, svi ostali beleže pozitivan neto rezultat.

Najveći ukupan dobitak ostvarila su privredna društva u prerađivačkoj industriji, trgovina na veliko i malo, rudarstvu, građevinarstvu i informisanju i komunikacijama.

Negativan neto rezultat beleže samo snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija i usluge smeštaja i ishrane.

- Najprofitabilnije privredno društvo u 2021. godini je "Serbija Ziđin majning" sa neto dobitkom od 34 milijarde dinara, koji je gotovo 13 puta veći od prošlogodišnjeg - navodi se u saopštenju Agencije za privredne registre.

- "MK grupa" je sa neto dobitkom u iznosu od 26 milijardi dinara, koji je gotovo 10 puta uvećan na godišnjem nivou zauzela drugo mesto. "Serbija Ziđin koper" je napredovao na listi najprofitabilnijih društava za jednu poziciju i zauzeo treće mesto, sa realizovanim neto dobitkom u iznosu od 23 milijarde dinara, 2,8 puta većim na godišnjem nivou. NIS je, usled oporavka cena nafte na svetskim berzama i ponovnog oživljavanja privrede, realizovao poslovne prihode veće za 67 odsto nego prethodne godine, što je uslovilo povratak te naftne kompanije na listu najprofitabilnijih društava u 2021. godini i to na peto mesto, sa neto dobitkom od 23 milijarde dinara.

I JAVNA PREDUZEĆA USPEŠNA

NA listama STO NAJ... privrednih društava u 2021. godini nalazi se 19 javnih preduzeća, koja su zapošljavala 65.621 radnika. Pozitivno je poslovalo 12 preduzeća, od kojih su njih četiri među sto najprofitabilnijih privrednih društava, a sa neto gubitkom je poslovalo sedam javnih preduzeća, pri čemu ih je pet na listi najvećih gubitaša. Najveći neto dobitak, uz "Srbijagas", realizovali su "Pošta Srbije", "Beogradske lektrane" i PEU "Resavica".

Pogledajte više