ZEMLJA EU BELEŽI REKORDAN SKOK CENA HRANE: Najveći problem imaju sa brašnom, jajima i kafom

Novosti online 14. 11. 2022. u 15:37

INFLACIJA hrane u Finskoj je prošlog meseca zabeležila najveći rast od 15,7 odsto na godišnjem nivou, izvestio je u ponedeljak TASS, pozivajući se na najnovije podatke koje je objavio statistički centar te zemlje.

Foto: Profimedia

Porast cena, koji je navodno najveći otkako je Finska pristupila Evropskoj uniji pre 27 godina, pripisuje se "povećanju cena đubriva i energenata izazvanih pandemijom koronavirusa i sukobom u Ukrajini".

EU se suočava sa naglim porastom cena energenata i rekordnom inflacijom usred antiruskih sankcija i politike napuštanja ruske nafte, prirodnog gasa, uglja i drugih roba. Očekuje se da će situacija dovesti do racionalizacije energije i nestašica u celom regionu.

Najveći skok zabeležen je kod brašna, jaja, kafe i putera. Cene brašna su zabeležile ogroman rast od 46 odsto, dok su cene ostalih prehrambenih proizvoda porasle za više od 30 odsto.

- Cene će nastaviti da rastu do kraja godine, a najmanje u prvoj polovini sledeće - rekao je Jirki Niemi, profesor istraživanja na Institutu za prirodne resurse Finske, a citirala je agencija.

Pre dve nedelje, preliminarni podaci Evrostata pokazali su da je u oktobru inflacija u Finskoj porasla na 8,3 odsto, što je najniža stopa među državama članicama EU posle Malte.

Prošlog meseca, Evrostat je izvestio da je cena kafe u EU u proseku porasla za skoro 17 odsto na godišnjem nivou, pri čemu je Finska prednjačila na listi. Skok cena kafe u zemlji iznosio je 44 odsto u 12 meseci do avgusta 2022.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više