RAČUNI RASTU ZA 370 DINARA: Kada se sprovede najava da će cena struje morati da poskupi do 10 odsto

E. B. T.

08. 11. 2022. u 10:20

UKOLIKO bi struja poskupela 10 odsto, to bi za prosečno domaćinstvo koje troši oko 350 kilovat-sati mesečno i račun plaća oko 4.000, bilo uvećanje od oko 370 dinara.

Foto M. Anđela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da je moguće da dođe do povećanja cene električne energije, ali da se to neće još desiti, a kada bude kretaće se između osam i 10 procenata. On je negirao navode nekih medija o tome da će električna energija poskupeti 70 odsto.

- Ne kažem da neće biti povećanja između osam i deset odsto, ali i građani i investitori imaće i dalje najnižu cenu struje - kazao je Vučić.

- Time se kupuje budućnost za preduzeća i privlače nove investicije, ali štite i građani. Zato Srbija izdvaja ogromne sume za energente, ali su svi sistemi stabilizovani.

Ranije je premijerka Ana Brnabić izjavila da će električna energija i gas morati da poskupe u jednom trenutku, ali da će to biti uslovljeno rastom plata i penzija.

- Naravno da će morati da se diže cena struje kao što će morati da se diže cena gasa, ali postoje dve stvari koje su važne i koje će to da uslovljavaju - istakla je Brnabićeva.

- Prva je rast plata i penzija u Srbiji, koliko mi možemo da štitimo kupovnu moć naših građana i to ćemo i dalje raditi zato što mi ne možemo da dižemo cenu na način da upropastimo sve ono što smo radili u poslednjih osam godina. Dakle, mi moramo da guramo naviše rast životnog standarda građana i cene struje će ići gore, ali da to bude na jednom održivom nivou.

Foto M. Marković

Ona je ukazala i da Srbija mora u ovoj krizi da štiti našu privredu i naša preduzeća subvencionisanom cenom struje i gasa, kako bi oni bili konkurentni, jer će neke zemlje EU, kao što je Nemačka, davati šakom i kapom finansijsku pomoć svojim kompanijama.

Stručnjak za energetiku u "Dilojtu" i bivši direktor u EPS, Željko Marković, ističe da je cilj najavljenog poskupljenja struje da "Elektroprivreda Srbije" ne ide u gubitke, kao što je to već napravljeno, pa je sada država rebalansom budžeta morala to da pokriva, jer javno preduzeće nije u mogućnosti.

- Korekcija je potrebna da bi EPS mogao normalno da funkcioniše, imajući u vidu visoke cene električne energije na berzama i da je neophodno da se ona kupuje - objašnjava Marković.

- Sada je za domaćinstva cena struje, same energije, bez taksa i mrežarine, 41 evro po megavat-satu. To je i dalje ispod nivoa koliko megavat-sat košta EPS, a što uključuje cenu proizvodnje plus uvoz. I to je jasan indikator da električna energija mora da poskupi.

On navodi da na cenu struje utiču kretanja na evropskom tržištu električne energije, te da će kada na berzi bude pojeftinila, korekcija ići naniže.

ZA PRIVREDU OSTAJE "ZAMRZNUTA"

SADAŠNjA cena struje za industriju od 95 evra po megavat-satu važi do 31. decembra - kaže Željko Marković, stručnjak u "Dilojtu".

- Ako bi se i na privredu odnosilo poskupljenje od oko 10 odsto, onda to znači da je taj rast sagledan u odnosu na trenutne cene za isporuku električne energije u 2023. godini, koje se kreću od 390 do 400 evra. U tom slučaju bi sa sadašnjih 95 poskupela na oko 105 evra.

Pogledajte više