AMERIKANCI PREDVIĐAJU: Zima u Evropi će biti hladna, što će uticati na skok cene i potražnju za gasom

P. Z. S./unian.net

31. 10. 2022. u 21:05

ZIMA ove godine očekuje se hladnija i sa manje padavina nego inače. Takvi uslovi bi mogli da povećaju pritisak na vlade i kompanije koje upravljaju snabdevanjem prirodnim gasom, piše Vol Strit Džurnal (WSJ).

Foto Shutterstock


Britanska meteorološka služba saopštila je da postoji velika šansa da će naredna tri meseca biti hladnija nego inače, sa prosečnom temperaturom između 4 i nešto ispod 6 stepeni Celzijusa. Istovremeno, očekuje se suvlje vreme nego inače, sa manje kiše od novembra do januara.

-Sve ovo sugeriše da će se ove zime povećati potražnja za gasom za grejanje. Ljudi neće gasiti grejanje ako im je hladno, pa je verovatno da ćemo imati jaku potražnju za grejanjem, rekla je glavni ekonomista za Commodities u Capital Economics Kerolajn Bej.

Cene gasa su nastavile svoj nedavni pad uzrokovan velikim zalihama goriva koje je Evropa akumulirala. Procenjene veleprodajne cene gasa u Holandiji pale su za 9% na oko 127 evra ili 126 dolara po MWh . Cene u Velikoj Britaniji pale su za 7% na 3,14 funti ili 3,62 dolara za grejanje.

Fjučers ugovori sugerišu da će cene gasa rasti kako zimske temperature budu padale, ali cene se neće vratiti na maksimume koje su imale u avgustu. Jedan od razloga je toplo vreme, koje je odložilo grejnu sezonu.

Vlasti zemalja se nadaju blagoj, vlažnoj zimi, koja može doneti i jake vetrove, što će povećati proizvodnju energije vetra.

Prema prognozama Capital Economics-a, evropske cene će do kraja godine dostići 150 evra po Mwh.


Rat u Ukrajini i situacija sa gasom – ono što se zna

Krajem avgusta spot cene gasa u Evropi premašile su 3 hiljade evra za hiljadu kubnih metara, ali je u septembru cena počela da pada i oktobarski fjučers ugovor u TTF čvorištu u Holandiji pao je na 2,4 hiljade dolara za hiljadu kubnih metara.

Ruski gasni monopolist Gasprom je 2. septembra potpuno zaustavio protok gasa kroz Severni tok 1, a 5. septembra spot cena gasa u Evropi je skočila za 30 odsto na skoro 2.900 dolara za hiljadu kubnih metara.

Istovremeno, 20. septembra gas u Evropi pao je ispod granice od 1,7 hiljada dolara za hiljadu kubnih metara.

Za eksplozije na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 saznalo se 27. septembra, a 28. septembra Evropska unija je zatražila da ograniči cenu gasa.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više