NEMAČKA VIDI REŠENJE ENERGETSKE KRIZE U GRČKOJ: "Možemo da prevaziđemo krizu samo solidarnošću"

Novosti Onlajn

27. 10. 2022. u 09:53

SOLIDARNOST je jedini način da se izađe na kraj sa energetskom krizom, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu grčkom listu Ta Nea pre posete Atini.

Foto Tanjug/AP

- Evropa u celini pati od visokih cena prirodnog gasa i uveren sam: možemo da prevaziđemo krizu samo solidarnošću - rekao je Šolc, a prenosi list.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis i Šolc posetili su u četvrtak drevne hramove na Akropolju u Atini.

Odnosi između Grčke i Nemačke su se poboljšali od grčke dužničke krize koja je izbila krajem 2009. i primorala Atinu da potpiše do tri međunarodna paketa pomoći pod teškim i nepopularnim uslovima štednje, od kojih je mnoge predložila Nemačka.

Grčka je izašla iz svoje poslednje pomoći 2018. Radovala se snažnom ekonomskom oporavku pre pandemije COVID-19 i energetske krize koja je potresla Evropu.

Ministri i lideri EU se bore da se dogovore oko načina da obuzdaju cene prirodnog gasa i pomognu svom narodu da se nosi sa inflacijom.

Oko 15 država EU, uključujući Grčku, želi gornju granicu cena u celoj EU , navodeći inflatorni pritisak koji su nedavni skokovi cena gasa izazvali na njihove ekonomije. Ekonomska sila Nemačka predvodi malu grupu država koje se protive ograničenjima cena.

Očekuje se da će Šolc razgovarati o tom pitanju sa Micotakisom u četvrtak, zajedno sa rasplamsavanjem tenzija između NATO saveznika Grčke i Turske.

Upitan da li Grčka može da računa na podršku Nemačke po tom pitanju, Šolc je odgovorio: „Nije prihvatljivo da saveznik iz NATO-a dovodi u pitanje tuđi suverenitet“.

On je za list rekao da su dobrosusedski odnosi "značajni ne samo za dve zemlje već i za Evropu u celini" i da Nemačka veruje da se otvorena pitanja moraju rešavati dijalogom zasnovanim na međunarodnom pravu.

BONUS VIDEO:

NUKLEARNI NAPAD KAO ODGOVOR NA NUKLEARNI NAPAD: Pogledajte kako Rusi vežbaju za najgori scenario

Pogledajte više