KVADRAT RASTE BRŽE NEGO POREZ: Većina gradova i opština još nije odredila namet na imovinu za 2023.

E. V. N.

27. 10. 2022. u 09:12

GRADOVI i opštine mahom se pripremaju da razrežu porez na imovinu za narednu godinu. Zakon im daje šansu da to urade do kraja novembra.

Foto M. Anđela

Kada bi se vodili samo rastom vrednosti kvadrata u Srbiji, vlasnici bi mogli, u najvećem broju slučajeva, da očekuju rešenja "teža" od 10 do 15 odsto. Na teritoriji Čačka, u zavisnosti od gradske zone, biće veći u proseku od 20 do 25 procenata. Pojedini gradovi, poput Beograda i Loznice, međutim, ovaj namet će povećati do pet odsto.

Kada je reč o prestonici, da odbornici nisu usvojili ograničenje, porez bi naredne godine bio daleko veći. Obračun nije menjan poslednje dve godine, a u međuvremenu su cene novogradnje porasle skoro za trećinu.

- Grad Loznica je za nešto više od pet odsto povećao porez na stanove, kuće i poljoprivredno zemljište - kaže Zoran Tomić, načelnik lokalne poreske administracije.

- Novi porez će važiti za iduću godinu. Neće biti još uvećan.

Većina drugih lokalnih samouprava ovu odluku još nije donela. Lokalne vlasti u Nišu se još nisu izjasnile o visini poreza na imovinu za narednu godinu. Visina će se znati tek po isteku zakonskog roka.

Poreska stopa u Užicu nije menjana godinama. Svake godine donosi se nova odluka o porezu na imovinu po metru kvadratnom prostora, a rok za donošenje nove je 30. novembar.

- Mi imamo puno parametara za određivanje poreza - rečeno je "Novostima" u lokalnoj poreskoj administraciji (LPA).

- Imamo četiri gradske zone i za svaku je porez drugačiji, a razlikuje se i u odnosu na to da li je reč o stanu, kući, garaži, pomoćnom objektu i različitim vrstama zemljišta.

Nova odluka je u pripremi, uskoro ćemo imati radnu verziju, a tek tada se može govoriti o eventualnom sniženju ili povećanju ove cene.

Porez na kvadrate biće viši i u Loznici, Foto Tanjug

Nova odluka još nije doneta ni u Pirotu. Ovaj grad je podeljen na pet zona. Prema aktuelnoj odluci, procenjena prosečna cena kvadrata stana u prvoj zoni je veća od 68.000 dinara, dok je u poslednjoj petoj zoni 8.873 dinara. Kvadrat poslovnog prostora u prvoj zoni je 91.470 dinara, a u poslednjoj petoj zoni 18.790 dinara. Koeficijenti za oporezivanje zavise od zone u kojoj se nalaze objekti, odnosno nekretnine i najveći su u prvoj - gde iznose jedan, a najmanji u četvrtoj i poslednjoj petoj zoni i iznosi 0,40. Tako, na primer, porez na kuću od stotinak kvadrata podignutu sedamdesetih godina prošlog veka koja se nalazi u četvrtoj zoni, iznosi oko 3.000 dinara, što je neznatno veća suma u odnosu na 2021. godinu. Visina poreza zavisi i od procenta amortizacije.

ČEKAJU ŠAPČANI I ZVORNIČANI

IZDVAJANjA Šapčana, vlasnika nekretnina, na ime poreza na imovinu, dve godine nisu povećavana. Kako će se kretati naredne, međutim, znaće se tek krajem novembra.

- Tek tada su moguće korekcije - kažu u gradskoj administraciji.

Zoran Jevtić, predsednik opštine Mali Zvornik, ističe da bi do korekcija poreza u njihovom kraju moglo da dođe krajem godine.

Pogledajte više