NAJSKUPLJI KARTING I "ĐIPANJE" ZA ROĐENDAN: Koliko roditelji moraju da izdvoje za slavlje koje uključuje zabavni sadržaj

E. B. T.

27. 10. 2022. u 10:12

PROSLAVA dečjih rođendana je znatno poskupela i postala pravi luksuz i udar na kućni budžet.

Foto Shutterstoch

Roditelji za slavlje, na koje će doći 20 mališana, u Beogradu moraju da izdvoje najmanje od 200 do 400 evra u zavisnosti od vrste zabave za koju se opredele, pa do 800 evra.

Najskuplja je ona koja uključuje karting. Sat vremena zakupa staze košta gotovo 47.000, odnosno 400 evra plus porez na dodatu vrednost. Ako se dodaju troškovi za tortu, sokove i hranu, onda je za dvadesetoro dece i njihove roditelje potrebno još skoro 400 evra, odnosno 45.000 dinara. Tako da bi ukupni račun za sat vremena iznosio 800 evra.

Prema iskustvu roditelja, najpovoljnije je organizovanje slavlja u bioskopu, koje za taj broj mališana košta od od 14.000 do 20.000 dinara plus torta, koja košta oko 10.000. Ulaznica po osobi je od 700 do 1.000 dinara. Za taj novac, uz gledanje filma deca dobijaju sokove i grickalice.

Poslednje dve godine sve popularniji vid zabave kod osnovaca, ali i starijih su tzv. skakaonice. To su zatvoreni tereni sa trambulinama, raznim vrstama dušeka, sunđera, koševima koji nude zabavu kroz fizičku aktivnost. Samo za sat i po vremena korišćenja opreme za dvadesetoro dece roditelji moraju da plate od 30.000 do 36.000 dinara.

Foto Shutterstoch

Proslava uz igru pejnt bol, koja traje jedan sat i uključuje parče pice i sokove, za grupu od 20 igrača, košta 40.000 dinara. Pristupačnija varijanta je zabava u igraonici, čiji zakup košta od 10.000 do 16.000 dinara.

Čitateljka "Novosti" Snežana Janković iz Beograda je jedna od majki kojoj glavobolju zadaje organizacija rođendana za desetogodišnju ćerku.

- Opredelili smo se za skakaonicu i planirano je da dođe dvadesetak njenih drugara i drugarica - kaže Jankovićeva.

- Za sat i po vremena korišćenja opreme po detetu plaćamo 1.500, a ima i skupljih koje naplaćuju 1.800 dinara. Tu je obaveza da se koriste specijalne čarape koje se ne klizaju i one koštaju još 300 dinara. Međutim, većina dece ih već ima, jer posećuje skakaonicu.

Sve ostalo, kako dodaje, kupuje. Za piće, računajući i decu i njihove roditelje, treba izdvojiti oko 15.000, ketering košta najmanje 20.000, i torta je oko 10.000 dinara. Tako da račun za ovu proslavu dostiže 75.000 dinara.

- Preskupo, ali hoćemo da joj ispunimo želju, deca vole te skakaonice - navodi Jankovićeva.

- I naši prijatelji se hvataju za glavu kada dođe proslava dečjeg rođendana na dnevni red.

Prema rečima Sandre Ilić, roditelji će imati najmanji trošak ako se opredele za proslavu u bioskopu.

- Ima ponuda za 700 dinara po detetu - navodi Ilićeva.

- Osim gledanja filma, deca dobiju sokiće, kokice i čokoladice. Dakle za dvadesetoro je potrebno 14.000 dinara.

Tome treba dodati još trošak za tortu, što je oko 10.000 dinara.

Ona ističe da je ovo slavlje povoljnije od igraonice.

- Zakup igraonice je od 10.000 do 16.000 dinara, ali tu ste uslovljeni da kupujete sokove kod njih, a osim toga tu si izdaci i za hranu i za tortu - objašnjava Ilićeva.

Ko se opredeli za karting, zakup staze od sat vremena, koji košta 400 evra plus PDV, podrazumeva desetominutnu vožnju u grupama od maksimalno petoro dece. Uz to mališanima je na raspolaganju prostor za jurcanje, košarku, odbojku i fudbal. Sve to, ne računajući sokove, hranu i tortu.

Paket za dečji pejntbol koji traje dva časa, obuvata sat vremena igranja uz opremu i 4.300 kuglica. U ponudi su i pet porodičnih pica i sokovi. Takođe, obezbeđuju tanjiriće, viljuške i salvete za tortu koju donosi slavljenik.

DUPLO JEFTINIJE U UNUTRAŠNjOSTI

U unutrašnjosti Srbije proslave dečjih rođendana u igraonicama su jeftinije dva do tri puta. Tako za 6.000 do 8.000 dvadeset mališana dobija picu, a sokići i grickalice su namenjeni svima, uključujući i roditelje. Potrebno je još doneti tortu sa deklaracijom. U mnogim mestima je popularno iznajmljivanje balon hale u kojima deca imaju mogućnost da igraju fudbal, odbojku, rukomet ili da učestvuju u drugim igrama.

Pogledajte više