PRVA GLOBALNA ENERGETSKA KRIZA: IEA upozorava na nedostatak energenata biće pogođeni potrošači

P. Z. S. / rt.com

25. 10. 2022. u 16:45

ZAOŠTRAVANjE na tržištu tečnog prirodnog gasa (LNG) i smanjeno snabdevanje od strane velikih proizvođača nafte stvorili su „prvu istinski globalnu energetsku krizu“, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Foto AP


Govoreći na Singapurskoj međunarodnoj nedelji energije u utorak, šef IEA je rekao da će porast uvoza LNG-a u Evropu i potencijalni oporavak kineskog apetita za gorivom zaoštriti tržište. U međuvremenu, samo 20 milijardi kubnih metara novih LNG kapaciteta će doći na tržište sledeće godine, navodi Birol.

On je nedavnu odluku OPEK+ da smanji proizvodnju za 2 miliona barela dnevno (bpd) opisao kao „rizično“, napominjući da IEA ove godine vidi rast globalne potražnje za naftom od blizu 2 miliona barela dnevno. „(To je) posebno rizično jer je nekoliko ekonomija širom sveta na ivici recesije, ako govorimo o globalnoj recesiji... Smatrao sam da je ova odluka zaista nesrećna“, rekao je Birol.

Istakao je da naglo rastuće svetske cene nafte, prirodnog gasa i uglja pogađaju potrošače, koji se takođe suočavaju sa rastućim troškovima hrane i usluga.

Evropa bi mogla da preživi ovu zimu, iako pomalo pokvarena, ako vreme ostane blago, smatra Birol. „Osim ako nećemo imati izuzetno hladnu i dugu zimu, osim ako ne bude bilo kakvih iznenađenja u smislu onoga što smo videli, na primer eksplozije gasovoda Severni tok, Evropa bi ovu zimu trebalo da prođe sa nekim ekonomskim i socijalnim modricama“, rekao je on.

Svetu će i dalje biti potrebna ruska nafta da bi zadovoljio rastuću potražnju, dodao je on, napominjući da šema ograničenja cena zemalja G7 još uvek ima mnogo detalja koje treba izgladiti i da će zahtevati saradnju velikih zemalja uvoznica nafte. Birol veruje da „...svetu je još uvek potrebna ruska nafta da bi tekla na tržište za sada. 80%-90% je dobar i ohrabrujući nivo da bi se zadovoljila potražnja.”

BONUS VIDEO - DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj: Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pogledajte više