PENZIONERI BLOKIRAJU "DRMNO"? Iako je Požarevljanima 3. oktobra obećana isporuka uglja, to se još nije dogodilo

D. NOVKOVIĆ

25. 10. 2022. u 11:47

PENZIONERI i invalidi rada iz Požarevca ogorčeni su zbog neisporuke uglja koja im je obećana na protestu 3. oktobra, pa zbog toga najavljuju radikalizaciju protesta.

Protest penzionera 3. oktobra u Požarevcu, Foto D. N.

Za 31. oktobar najavili su protestnu šetnju koju su uredno prijavili policiji, a ako ni to ne urodi plodom, blokiraće površinski kop "Drmno". Dobrivoje Obradović, predsednik Protestnog odbora, kaže za "Novosti" da su izigrani, ali da neće odustati od svog cilja.

- Naručeni ugalj penzioneri i invalidi već su isplatili, ali im on do početka grejne sezone nije isporučen. Tokom protesta koji smo 3. oktobra održali ispred Gradske uprave, iz EPS-a nam je obećano da odmah kreće isporuka, koja će se okončati do kraja oktobra. Međutim, to obećanje nije ispunjeno, jer nikom do danas nije stigla ni jedna jedina tona - kaže Obradović.

Penzioneri ističu da su radnici Ogranka TE-KO "Kostolac" odavno dobili naručeni ugalj, iako su mnogi od njih priključeni na centralno grejanje. Takođe, oni kažu da je još u aprilu u lokalnim medijima iz TE-KO "Kostolac" saopšteno da će sa kopa "Drmno" za široku potrošnju biti izdvojeno 150.000 tona lignita, ali do njih, kao ni do sindikata, taj ugalj nije stigao.

- Čak i da su svi iz TE-KO "Kostolac", a njih je 3.000, naručili po 10 tona, to je 30.000.

Pitamo se gde je završilo još 120.000 tona, kad ih niko od građana nije dobio - kaže Obradović. On dodaje da su se mnogi penzioneri iz okolnih sela ponudili da svojim traktorima i ostalom mehanizacijom blokiraju kop "Drmno". Ipak, on se nada da do toga neće doći i da će na protestu zakazanom za 31. oktobar uspeti da ostvare svoj cilj, a to je hitna isporuka već plaćenog uglja.

Prepiska

PENZIONERI su se zbog uglja obratili kabinetu predsednika Republike, odakle im je stigao odgovor da se radi o nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike.

Predsednik Udruženja penzionera, Milorad Jovanović, obratio se i na tu adresu, odakle mu je 6. oktobra saopšteno da je njihov zahtev prosleđen EPS-u na hitno postupanje, ali pomaka i dalje nema.

Naručeno i plaćeno

UGALj je naručilo 1.620 penzionera, za 4.600 dinara po toni, i on je isplaćen do kraja septembra. Oni se pitaju zašto EPS ove godine nije raspisao tender za široku potrošnju, jer im na takve upite nadležni nisu odgovorili. Pitaju se i zašto je problem isporuka svega 12.500 tona, kad je to tek pola dnevnog iskopa na kopu "Drmnu".

BONUS VIDEO

Nemile scene na Šodrošu

Pogledajte više