SINIŠA MALI: Dušan Nikezić želi da se vrati na vlast kako bi nastavio da pljačka građane Srbije

Novosti online 20. 10. 2022. u 16:29

SRPSKE finansije jesu bile na aparatima za veštačko disanje, ali onda kada je Dušan Nikezić bio državni sekretar u Ministarstvu finansija, naveo je na Fejsbuku ministar finansija Siniša Mali.

Siniša Mali, Foto Tanjug

- Kako je čuo da na računu države imamo preko 303 milijarde dinara, tako se oglasio Dušan Nikezić, koji sa jedne strane ne može da podnese uspehe srpske ekonomije, a sa druge strane želi da se vrati na vlast kako bi nastavio da pljačka građane Srbije. Imali ste, gospodo, mnogo vremena do 2012. godine da briljirate u upravljanju javnim dugom i monetarnom politikom, restrukturiranju srpske privrede, raspodeli javnih finansija i tako dalje. Ali niste. Niste, jer vas je uvek, baš kao i danas, od srpskog budžeta mnogo više zanimao vaš lični konto, pa je prosečna plata građana naše zemlje bila u proseku tek nešto iznad 300 evra. Niste i jer vas tada nisu zanimali ni reformski ciljevi sa MMF-om, ni konsolidacija javnih finansija, ni rastuća inflacija koju niste umeli da obuzdate, nego ste dopustili da se standard života u Srbiji obezvredi, jer niste osećali na svojoj koži kako žive građani - naveo je ministar finansija.

On je istakao da smo svetsku krizu dočekali spremni.

- Danas ste zato glavni kritičari odnosa Srbije sa jednom međunarodnom finansijskom institucijom, upravljanja javnim dugom, iako dobro znate da je sve pobrojano u direktnoj korelaciji sa svetskom krizom i sukobom u Ukrajini koji se dešava mesecima unazad. I pored te svetske krize, naša ekonomija čvrsto stoji, jer smo bili dovoljno odgovorni da spasimo zemlju od bankrota pred koji ste je doveli i da odgovorno upravljamo javnim finansijama. To znači da smo svetsku krizu dočekali spremni. Niste razumeli ni da je našim građanima potreban posao, a ne politički govori. Dopustili ste da svaki četvrti radno sposoban građanin naše zemlje bude nezaposlen, a danas, kada je nezaposlenost ispod devet odsto, delite bezvredne ekonomske savete. Pritisak vam dodatno diže saradnja Srbije sa MMF-om jer ćemo tako obezbediti dodatnu potporu stabilnosti. Niski su vaši porivi, Nikeziću, za tako visok pritisak koji vam nabijaju srpski ekonomski rezultati. I za kraj, Nikeziću, srpske finansije jesu bile na aparatima za veštačko disanje, ali onda kada ste vi bili državni sekretar u Ministarstvu finansija. Tada smo na računu imali svega 8 milijardi dinara, što nije bilo dovoljno ni za isplatu penzija. Ponavljam, danas na računu imamo više od 303 milijarde dinara. Srpske finansije danas dišu punim plućima, jer o njima vodi računa odgovorna vlast, koja brine o svakom dinaru - poručio je Siniša Mali Nikeziću.

Pogledajte više