TEŠKO DO ZAJMA SA FIKSNOM KAMATOM: U bankama više ne mogu da se uzmu krediti sa istom mesečnom ratom

B. Caranović

17. 10. 2022. u 09:11

SUMNjE klijenata o kojima smo pisali pre desetak dana, da će zbog poskupljenja kredita poslednjih meseci, fiksna kamata biti ukinuta su se i obistinile.

Banke promenile uslove usluga, Foto M. Anđela

Od ove nedelje, samo još dve banke imaju u ponudi pozajmice sa nepromenljivom kamatnom stopom na koju ne može da utiče podizanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije.

Za poslednjih pola godine Izvršni odbor centralne banke Srbije sedam puta zaredom povećavao je referentnu kamatnu stopu. Ona je sa jedan odsto koliko je iznosila pred početak krize i rata u Ukrajini dogurala do četiri procenta. U tom periodu rast ove ključne kamate uticao je da poskupe svi dinarski krediti sa varijabilnom kamatnom stopom. Takvih je u Srbiji ubedljivo najviše.

Prosečna promenljiva kamata za dinarske kredite do milion dinara, trenutno je oko 10 do 11 odsto, dok je pre krize bila od sedam do devet procenata. Samo jedna banka, od 22 koliko ih posluje na našem tržištu, nudi keš pozajmice sa manjom kamatom, od oko osam odsto. Nešto niže kamate dobijaju klijenti koji pozajmljuju veće sume. U ponudi su do ponedeljka sve banke imale i kredite sa fiksnom kamatnom stopom, čiji je iznos od 10 do 16 odsto. Prošle nedelje su još samo dve zadržale i ovu opciju. U jednoj od njih u ponudi su dinarski keš krediti u iznosu do milion dinara, gde su i fiksna i promenljiva kamatna stopa trenutno izjednačene i iznose 11 procenata. Bankari su je međutim, masovno napustili i ukinuli ove kredite, jer postoji velika šansa da im budu vrlo neisplativi u narednim mesecima.

- Ne očekuje se barem još pola godine smirivanje situacije - kažu nam u jednoj od banaka.

- Kako naše prognoze pokazuju, NBS će i dalje podizati referentnu kamatnu stopu. To će uticati na rast varijabilne stope, pa zbog potpune neizvesnosti kako će se odvijati stvari na svetskom i našem finansijskom tržištu, ukinuli smo nepromenljive kamate.

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, kaže da je oko 80 procenata dinarskih keš pozajmica koje su trenutno u otplati, sa varijabilnom kamatom, jer je ona ranije bila mnogo povoljnija. Ipak, veruje da se neće ponoviti mračne brojke od pre decenije, kada je referentna kamatna stopa bila oko 12 odsto, a kamate na dinarske pozajmice oko 18 procenata.

- Pre sam zagovornik teorije da će u narednim mesecima doći do zaustavljanja rasta inflacije, a da se već od zime uđe u silazak - kaže Vasić.

- Trebalo bi da se inflacija do naredne godine spusti do pet odsto. U međuvremenu, banke reaguju na promene na tržištu i tako koriguju svoju politiku da ne bi bile na gubitku.

Prema poslednjem kreditnom izveštaju UBS, iznos gotovinskih kredita je za 9,5 procenata veći nego pre godinu dana. Taj dug iznosi 666,7 milijardi dinara.

Kako kažu iz banke koja je među većim prema broju klijenata, u njihovoj ponudi još postoji fiksna kamatna stopa, a svaki četvrti kredit se realizuje preko aplikacije digitalnog bankarstva jer je tako jeftinije.

POPUSTI NA KUPOVINU

U PALETI proizvoda banke nude i kreditne kartice, koje pored mogućnosti kupovine u celosti ili do 24 rate bez kamate na više od 9.000 prodajnih mesta u zemlji, kao i podizanja gotovine na bankomatima u zemlji i inostranstvu, nude i do 20 odsto popusta za kupovinu na prodajnim mestima partnera banke.

Foto N. Fifić

Godišnja fiksna nominalna kamatna stopa, koja se obračunava samo na ostatak duga koji klijent ne izmiri do 10. ili 15. u mesecu je od 12 do 16 procenata.

SVE MANjE KREDITNIH KARTICA

FINANSIJSKI stručnjaci kažu da su i kreditne kartice korisne ako se pravilno koriste.

U ponudi ih je sve više, pa su u paleti bankarskog tržišta najrazličitije varijante, ali vlasnici tekućih računa počeli su sve više da ih izbegavaju. Na kraju septembra bilo ih je za tri procenta manje nego pre godinu dana, a docnja je niža za 16 odsto. Mesečna kamata na ovu vrstu kredita je oko dva odsto, a godišnja oko 17 procenata, što možda i jeste razlog što ih je iz godine u godinu sve manje u opticaju.

BONUS VIDEO - NOVI BEOGRAD – SURČIN: Više od 300 radnika sa 220 mašina radi na projektu od 58 miliona evra

Pogledajte više