NAJGORA SITUACIJA U POSLEDNJIH 25 GODINA: Skoro 9.000 preduzeća podnelo zahtev za bankrot u Francuskoj

Novosti online 11. 10. 2022. u 20:08

RADIO "FrensInfo" saopštio je da je skoro 9.000 preduzeća u Francuskoj podnelo zahtev za bankrot u trećem kvartalu 2022. godine, što je rekord u poslednjih 25 godina.

Foto: AP

- Prema procenama Altaresa, agencije koja prikuplja informacije o preduzećima, u trećem kvartalu 2022. godine pokrenuto je 8.950 stečajnih postupaka, što je 69 odsto više nego u leto 2021. godine - prenosi radio stanica.

Pozivajući se na agenciju, pomenuti medij napominje i da je ovoliki broj stečajeva rekordan u proteklih 25 godina, a najviše su pogođene male prodavnice, restorani i frizerski saloni.

Što je kompanija manja, to je ranjivija, navodi se u podacima Altaresa. Tri četvrtine postupaka odnosi se na firme sa manje od tri zaposlena i kompanije mlađe od tri godine.

Podsetimo, štrajk rafinerijskih radnika traje već nedeljama u Francuskoj i vrši pritisak na vladu predsednika Emanuela Makrona, jer je rastuća inflacija dovela do većih računa domaćinstava, pa je premijerka Elizabet Born održala u ponedeljak krizni sastanak kako bi se rešio problem nestašice goriva.

Više od 60 posto francuskih kapaciteta za preradu nafte je isključeno zbog štrajka, što je dovelo do skoka cena dizela i primoralo zemlju da poveća uvoz goriva. Vlada ove zemlje je spremna da interveniše kako bi se okončao višenedeljni štrajk u rafinerijama nafte, zbog kojeg trećini benzinskih pumpi u zemlji nedostaje gorivo, saopštili su francuski ministri.

BONUS VIDEO: KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA: Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu

Pogledajte više