KAMATA DOGURALA DO 4 ODSTO: Izvršni odbor Narodne banke Srbije i sedmi put podigao referentnu stopu, da obuzda inflaciju

B. Ca.

07. 10. 2022. u 08:24

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za još pola procenta.

Foto M. Anđela

Tako je sada, posle sedmog uzastopnog povećanja dogurala do četiri odsto. U istoj meri, za 50 baznih poena, podignuta je i stopa na depozitne olakšice na tri odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na pet procenata.

Kako u centralnoj banci objašnjavaju ovu odluku, pooštravanje monetarnih uslova je odgovor na rast uvozne inflacije i uslove globalnih, troškovnih pritisaka koji ne jenjavaju. Objašnjavaju da time nastoje da ograniče inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja.

- Postepeno, ali kontinuirano pooštravamo monetarne uslove na domaćem tržištu od oktobra prošle godine, vodeći pritom računa i o rastu privredne aktivnosti - kažu u NBS.

- Referentna kamatna stopa je od aprila ove godine povećana za ukupno 300 baznih poena. Pored povećanja osnovnih kamatnih stopa i pooštravanja uslova dinarske likvidnosti, održavamo relativnu stabilnost kursa dinara prema evru, kroz ograničavanje prenošenja rasta uvoznih cena na domaće cene.

U IO NBS veruju da je vrhunac međugodišnje inflacije dostignut u septembru i da bi krajem godine ona trebalo da bude na nižem nivou od trenutnog. Povratak u granice cilja očekuje se do kraja perioda projekcije.

- Znatan rast cena energenata na svetskom tržištu i relativno visoka uvozna inflacija, uz efekte suše na domaćem tržištu i u većem delu Evrope, koji se odražavaju na dalji rast cena hrane, za posledicu ima nastavak rasta inflacije u Srbiji - objašnjavaju u NBS.

- Međugodišnja inflacija u Srbiji je u avgustu iznosila 13,2 odsto, od čega je oko 70 procenata posledica rasta cena hrane i energenata.

Poručuju da će na inflatorne pritiske delovati i dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, kao i donete ekonomske mere Vlade kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. novembra.

USPORAVA PRIVREDA

OČEKUJEMO da će u ostatku ove i početkom naredne godine usporiti i domaća privredna aktivnost - objašnjava IO NBS.

- U prvoj polovini ove godine stopa rasta BDP Srbije iznosila je 4,1 odsto međugodišnje, a na nivou godine IO projektuje da će se kretati u rasponu 3,5-4,5 odsto, ali uz rizike koji su izraženiji naniže po osnovu mogućeg nižeg od očekivanog privrednog rasta zone evra i naših drugih važnih trgovinskih partnera, kao i nepovoljnije domaće poljoprivredne sezone.

ZAOŠTRAVA I SVET

EVROPSKA centralna banka se u septembru odlučila za najveće povećanje svoje osnovne kamatne stope ikada - 75 baznih poena, a slično povećanje očekuje se i u oktobru - kažu u NBS.

- U istoj meri osnovne kamatne stope je povećao i Sistem federalnih rezervi.

Nastavak pooštravanja monetarne politike očekuje se i u narednom periodu jer, prema očekivanjima, inflacija u evrozoni i Sjedinjenim Američkim Državama ne bi trebalo da se vrati u granice cilja pre 2024.

Pogledajte više