KRUPAN TROŠAK ZA SITNE PARE: Na nedostatak metalnog novca u opticaju utiče ponašanje građana, ali i preduzeća i trgovina

B. Caranović

03. 10. 2022. u 14:46

NEMAM sitno. Ova se rečenica sve manje čuje u trgovinama. Možda jer kusur nije toliki problem, mnogo se više plaća karticama, ali se prodavci uvek obraduju kad se spremi "metal".

Foto M. Anđela

Pravi sitniš, kovanice od pet, 10 ili 20 dinara, problem su i dalje kod naručivanja kafa, grickalica i napitaka iz kafemata koji su postavljeni u firmama, školama, bolnicama... Aparat, jednostavno, ne vraća kusur.

Iz centralne banke poručuju da su poslednji put kovanice od 10 i 20 dinara pustili 2013. i da bi ih bilo sasvim dovoljno na tržištu da nisu zadržane u raznim "kasicama prasicama" ili ovim pokretnim kafićima, takozvanim vending mašinama. Metalne pare od 10 i 20 dinara isplaćuju se bankama samo u količinama zatečenim u trezorima, pa apeluju na sve koji novac zadržavaju da ga vrate u opticaj.

- Problem kovanog novca je stalno aktuelan jer su mnogo veće isplate nego uplate. Ovaj novac zadržavaju preduzeća koja se bave trgovinom za potrebe vraćanja kusura, a i građani imaju naviku da sitne apoene ne vraćaju u platni promet, pa tako dolazi do rasipanja kovanog novca - kažu u NBS.

- Izrada kovanog novca je izuzetno skupa, naročito u sadašnjim otežanim uslovima. Sa ekonomskog aspekta racionalnije je štampati dodatne količine papirnih apoena od 10 i 20 dinara, jer je cena kovanog novca višestruko veća, zbog visokih cena metala na Londonskoj berzi.

Od 2003. godine, u opticaju je 1.247.187.845 komada kovanog novca svih apoena. To čini 70,88 procenata od ukupne količine gotovog novca u opticaju. S druge strane, zbog male nominalne vrednosti kovanica, nominalni iznos kovanog novca u opticaju svih apoena je 3,78 milijardi dinara, što čini 1,04 odsto ukupnog nominalnog iznosa gotovog novca u opticaju.

Iz NBS tvrde da planiraju i izrađuju dovoljne količine novčanica i kovanog novca svih apoena, ali naglašavaju da vode računa o održavanju optimalne količine i strukture gotovine u opticaju, kao i visini troškova njegove izrade.

Dok se od 2013. godine više ne izrađuju apoeni od 10 i 20 dinara u metalu, u apoenima od 1, 2 i 5 dinara izrađuje se po redovnom godišnjem programu i ima ga na zalihama u trezorima Narodne banke Srbije. U skladu sa propisima koji regulišu poslove sa gotovinom, banke se snabdevaju gotovim novcem u filijalama NBS.

Petodinarki 348.207.195 komada

KAKO u NBS objašnjavaju, po apoenskoj strukturi, u opticaju se nalazi 516.527.432 komada od jednog dinara, 323.689.399 komada po dva dinara, dok je petodinarki 348.207.195 komada. U apoenima od 10 dinara pušteno je 29.357.392 komada, a po dvadeset - 29.406.427 komada.

Isplata po zahtevu banaka

UVEK smo u mogućnosti da u okviru raspoloživog stanja gotovog novca u trezorima isplatimo apoene po zahtevu banaka - kažu u NBS. - Pri tome vodimo računa da u prometu ima dovoljno određenog apoena, bez obzira na to da li je on izrađen u papirnom ili metalnom obliku.

Pogledajte više