"NEOPHODNO PRVO DA SE SHVATI KO JE TO URADIO" Potpredsednik Vlade Rusije - Osposobićemo „Severne tokove“ za rad

Novosti onlajn

02. 10. 2022. u 15:40

MOGUĆNOSTI za obnovu rada gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ će biti pronađene, izjavio je u intervjuu televiziji „Rosija 1“ potpredsednik vlade Rusije Aleksandar Novak.

Foto AP

- Takvih havarija nije bilo. Svakako postoje tehničke mogućnosti da se infrastruktura obnovi, za to je potrebno vreme i odgovarajuća sredstva. Siguran sam da će se pronaći adekvatne mogućnosti - rekao je on.

Novak je dodao da je neophodno da se prvo shvati ko je to uradio, kao i da je Rusija sigurna da su za to zainteresovane zemlje koje su ranije izražavale negativne stavove prema gasovodu.

- I Sjedinjene Američke Države i Ukrajina i Poljska su sve vreme govorile o tome da ta infrastruktura neće raditi i da će oni sve učiniti kako bi se to ostvarilo. Zato je to potrebno ozbiljno shvatiti“, naglasio je Novak.

Kompanija „Nord strim 2 AG“ obavestila je Dansku energetsku agenciju da se trenutno stabilizovao pritisak u gasovodu „Severni tok 1“, što ukazuje na to da je curenje gasa prestalo.

U ponedeljak 26. septembra su se istovremeno dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu. Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkrivena su dva curenja gasa na „Severnom toku“ i jedno na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.

Ruska strana zvanično je zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na „Severnom toku“ čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavestile Rusiju o eksplozijama na mestu curenja gasa. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, izvestio je da je vanredna situacija na gasovodima neviđena i da je nemoguće proceniti vreme popravke.

Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

BONUS VIDEO: 

Junak spasao Skoplje od novih žrtava: Ko je bio Maksim koji je prvi podvižnik Večernjih novosti

Pogledajte više