PUTNICI OSTALI BEZ HRANE I VODE: Radnici "Aerodrom keteringa" štrajkovali zbog neisplaćenih doprinosa

S. BULATOVIĆ

22. 09. 2022. u 07:00

PUTNICI avio-kompanija koje su juče letele iz Beograda mahom su ostali bez obroka u avionu. Tačno u ponoć oko 100 radnika firme "Aerodrom ketering" započelo je štrajk, jer im je poslodavac zdravstvene i penzione doprinose poslednji put uplatio u novembru prošle godine. Ne mogu ni u penziju, ni kod lekara. Uz posredstvo Ministarstva za rad juče je posle pregovora postignut dogovor i prekinut štrajk, a očekuje se da će im danas biti izmirena sva dugovanja.

Foto Tanjug

Kako smo čuli od predsednika sindikata u ovoj firmi Dragana Kabića, koji je zbog otkaza u sporu sa poslodavcem, bez overenih knjižica i staža su i njihove kolege u tri "sestrinske" firme.

- Saznali smo za problem kada je dvojica kolega trebalo da odu u penziju i shvatili da im nisu uplaćeni doprinosi za 16 meseci tokom 2020. i prošle godine - objašnjava Kabić. - To je bilo prošlog novembra. Tada su ukinuli kolektivni ugovor i napravili još tri preduzeća. Štrajk smo organizovali i u novembru, ali su zamazali oči papirom kako su navodno sve izmirili. Kolege su proveravale i posledenja uplata doprinosa bila je novembra 2021. godine i to isti iznos za različite zarade. Mene su suspendovali u martu i dali mi otkaz. U sporu sam, ali sam i dalje na čelu sindikata. U julu su ljudi shvatili da im nisu overene knjižice i opet smo najavili štrajk. U obustavu rada smo krenuli 1. septembra, ali su nas molili da im damo još 20 dana. I u ovom roku nisu ništa uradili.
Štrajk "Keteringa" bio je ozbiljan problem za sve avio-kompanije koje su juče letele iz Beograda. Štrajkači su pristali da isporučuju vodu samo za posadu, kako njih ne bi ugrozili, ali pića i hrane za putnike nije bilo.

VLASNICI

VEĆINSKI vlasnik "Aerodrom keteringa" je KHASB DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Preostalih pet odsto drži Abahusain Fahd Abdulrahman iz Saudijske Arabije.

- Usled štrajka dela zaposlenih kompanije "AB Ketering", jedinog licenciranog snabdevača na beogradskom aerodromu koji ima dozvolu za opsluživanje aviona keteringom u restriktivnoj zoni aerodroma, bilo je otežano snabdevanje keteringom aviona većine avio-kompanija koje poleću sa beogradskog aerodroma, uključujući i "Er Srbiju" - kažu u "Er Srbiji". - Srpska nacionalna avio-kompanija u neprekidnoj je komunikaciji sa firmom koja pruža usluge i preduzima sve što je u njenoj moći da se obezbedi neophodni minimum ketering usluge za realizaciju letova. Ali i da bi se što je moguće pre u potpunosti normalizovala usluga koja je bila pogođena pomenutim štrajkom. "Er Srbija" se izvinjava putnicima zbog neprijatnosti u kojoj su se, usled štrajka dela zaposlenih "AB Keteringa", našli i sama kompanija i njeni putnici i zahvaljuje na razumevanju.

BOLESNI NE MOGU DA SE LEČE

VIŠE od sto radnika "Aerodrom keteringa", ali i čitave njihove porodice, već tri meseci nemaju zdravstveno osiguranje i ne mogu da produže svoje knjižice - piše u saopštenju štrajkača. - Ističemo da među njima ima obolelih i od najtežih bolesti, kao i onih kojima su operacije otkazivane zbog ovoga. Naši sigurni i zagarantovani odlasci u penziju takođe su ugroženi. "Aerodrom ketering" je po našim saznanjima imao rekordne prihode u julu i avgustu ove godine, sa preko 800.000 putnika.

Pogledajte više