DUG DNEVNO RASTE 7 MILIONA EVRA: Referentnu kamatnu stopu NBS do sada već šest puta povećavala

B. Ca.

10. 09. 2022. u 07:45

BANKARSKI dugovi privrede i stanovništva u Srbiji oborili su novi rekord. Prema poslednjem kreditnom izveštaju Udruženja banaka Srbije, zaduženje na kraju prethodnog meseca, premašilo je 28 milijardi evra.

Foto: Shutterstock

U odnosu na godinu dana ranije, to je povećanje od gotovo 305 milijardi dinara, ili oko dve milijarde evra. U proseku svakog dana dug se povećavao za oko sedam miliona evra!

Veći deo ovog kolača čine dugovi privrede - gotovo 16 milijardi evra. Ostatak su gotovinski, potrošački, stambeni, poljoprivredni i ostali krediti stanovništva. Nakon što je Narodna banka Srbije šest puta zaredom povećavala referentnu kamatnu stopu da bi zauzdala inflaciju, a iz istog razloga to učinila i Evropska centralna banka, poskupeli su svi krediti sa promenljivom kamatnom stopom, i dinarski i evroindeksirani. Uprkos tome, što će pozajmice verovatno biti još i veće u narednom periodu, zaduženje raste. Pojedini stručnjaci smatraju da upravo zbog inflacije i drastičnog poskupljenja pre svega osnovnih životnih namirnica i navode ljude da podižu kredite ili ih još češće refinansiraju. Sa druge strane, gotovo 40 odsto ukupnog zaduženja su investiconi krediti privrede, što ekonomisti tumače kao dobar znak.

- To nam pokazuje da se uprkos krizi, naša privreda bori i da je pronašla niše za ulaganje, ako ne u našoj zemlji, onda u inostranstvu i drugim tržištima koja daju veću stabilnost - smatra Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. - Borimo se sa inflacijom, ali privreda ne staje, to povećava tražnju i dalji rast BDP.

Kako statistika pokazuje, za devet procenata je povećan dug stanovništva za godinu dana, dok su od kraja jula, do kraja avgusta klijenti banaka u našoj zemlji pozajmili još 8,7milijardi dinara.

Prema vrstama kredita, od ukupnih 1.402.840 miliona dinara najveći deo čine gotovinske pozajmice sa oko 665 milijardi dinara. Nešto manje, oko 599 milijardi dinara pokrivaju stambeni krediti i oni namenjeni adaptaciji. Ostalih oko 140 milijardi dinara je uzeto u sklopu poljoprivrednih, potrošačkih i drugih zajmova.

OBAVEZE SE REDOVNIJE IZMIRUJU

UPRKOS većoj zaduženosti, svoje obaveze stanovništvo i privreda redovnije izmiruju. Učešće docnje u dugu po osnovu bankarskih kredita je sa 2,6 odsto pre godinu dana, smanjeno na 2,3 odsto na kraju jula, odnosno za nijansu više - 2,4 odsto na kraju prošlog meseca. Preduzetnici kasne u 4,8 odsto slučajeva, što je smanjenje u odnosu na prethodni mesec, ali i dalje više nego pre godinu dana, kada je bilo 3,4 odsto.

Pogledajte više