"TO NIJE U INTERESU EVROPE": Mađarska se izjasnila protiv predloga EU

Novosti online 09. 09. 2022. u 15:49

NA sastanku ministara energetike EU u Briselu kome je prisustvovao najviši diplomata Budimpešte, Mađarska je saopštila da je protiv uvođenja ograničenja cene ruskog gasa, izjavio je u petak ministar spoljnih poslova i trgovine te zemlje Peter Sijarto.

FOTO: AP/Tanjug

- Ograničenje cene ruskog gasa je skrivena energetska sankcija. Jasno smo stavili do znanja da ne želimo da pregovaramo o energetskim sankcijama - napisao je Sijarto na društvenim mrežama, a prenosi "TASS".

Sijarto je ranije, na putu na sastanak u Briselu, rekao da bi "ako bi se uvela ograničenja cena na ruski gas, to bi očigledno dovelo do momentalnog prekida isporuke ovog energenta".

- Nije potrebna Nobelova nagrada da bi se to priznalo - rekao je on.

Ministar je naglasio da je predloženo evropsko ograničenje cena ruskog gasa protivno evropskim i mađarskim interesima. Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen saopštila je u sredu na konferenciji za novinare u Briselu da je odlučila da podnese predlog za postavljanje gornje granice cene ruskog gasa na razmatranje Savetu EU.

Prema "Politiku", Evropska komisija želi da ograniči cenu ruskog gasa u Evropskoj uniji na 50 evra po megavat-satu, odnosno oko 520 evra za 1.000 kubnih metara gasa. Ministri energetike EU razmatrali su ovaj predlog na sastanku u Briselu, koji je sazvan u petak zbog teške situacije sa energetskim resursima. Mađarska vlada nema mesto ministra energetike, pa stoga Sijarto predstavlja Mađarsku na ovom sastanku.

BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"

 
Pogledajte više