NJIVAMA PRIJA SVAKA KAP: Padavine u Srbiji neće uticati na rod useva, ali koriste jesenjoj setvi žednim

J. Su.

03. 09. 2022. u 09:00

KIŠA koja ovih dana pada širom Srbije više nema nikakav uticaj na ovogodišnje useve. Ipak, prilično će značiti da poboljša vlagu u zemljištu i bolje ga pripremi za jesenju setvu pšenice, jer je sve "izgorelo" i potpuno je suvo. Poljoprivrednici su počeli da skidaju suncokret, ali i neke rane hibride kukuruza.

Foto: Facebook

Kako nam je ispričao Žarko Galetin, agroanalitičar, za nekoliko dana, kad stane kiša, krenuće i skidanje soje. Srbiju očekuje jedna loša ekonomska godina kada je reč o ratarskim prinosima. Biće u rangu 2017.

- Pšenica je jedina "pobegla" od suše - objašnjava Galetin. - Rod je oko 3,2 miliona tona, što je sasvim dovoljno za naše potrebe, ali ostaje i za izvoz. Posle dužeg vremena, više ćemo izvesti pšenice nego kukuruza. Kada se bude zatvorio ovogodišnji prinos biće dovoljno za domaće potrebe i vrlo malo za trgovanje u inostranstvu. Suncokret je generalno najbolje podneo sušu od svih useva. I imaće manji podbačaj od soje i kukuruza.

Prema rečima Galetina, prinos suncokreta može da bude oko 2,4 tone po hektaru. To bi značilo neki ukupan rod od oko 600.000 tona.

- Soje bi trebalo da bude 2,2 tone po hektaru - govori Galetin. - To će onda biti oko 500.000 tona ukupnog roda. Soje će biti dovoljno za naše potrebe, a sa njiva će krenuti da je skida čim se pojavi sunce.

Savetodavac u ratarstvu u PPS Valjevo Svetlana Jerinić objašnjava da će u pojedinim delovima gde je kukuruz ova kiša samo usporiti ubrzano sazrevanje. Suncokret je negde i do 50 odsto skinut. A, kukuruz, tamo gde je bilo evidentno da je loše, obran i spreman za kabastu hranu, za stoku.

- Kiša ne može da utiče više na prinose, naročito ne kukuruza, jer je zrno naliveno - kaže Jerinić. - Ono kukuruza što je bilo predviđeno da se obere pretvoreno je u silažu. Naročito deo oko Uba i Kolubarski okrug. Tu je kukuruz najviše i stradao. Soji će kiša da prija, mahune su formirane, ali naliva negde zrno. I ona je pretrpela štetu zbog vremena. Na mnogim parcelama nije došlo do oplodnje, pa je veliki broj poroizvođača soju pretvorio u seno.

Blagi rast cene pšenice, mali pad cena soje i minimalni pad vrednosti kukuruza obeležili su trgovanje na Produktnoj berzi u poslednjih sedam dana. Ponder cena za pšenicu iznosi 35,99 dinara za kilogram bez PDV, što je rast od 0,35 odsto. Kukuruzom se trgovalo od 33,7 do 34,3 dinara za kilogram bez PDV.

ZNAČAJNO

SAVETNIK ministra poljoprivrede Goran Đaković, takođe, smatra da kiša koja ovih dana pada u Srbiji, ali i regionu, neće u značajnoj meri doprineti povećanju prinosa, naročito ne kukuruza. Količine padavina, ipak, odlično su došle za njive koje će poljoprivrednici pripremati za jesenju setvu u narednom periodu.

Pogledajte više