NAŠA HRANA NA BLISKOM ISTOKU: Srpske kompanije posetile sajam prehrambene industrije u Jordanu

E. B. T.

24. 08. 2022. u 09:44

JORDAN može da bude platforma za izlazak srpskih kompanija na tržišta Iraka i Saudijske Arabije, s kojima ta zemlja ima tradicionalno dobro razvijene poslovne kontakte, dok Srbija može da bude odlična baza za saradnju Jordana s tržištem regiona Zapadnog Balkana, ali i Evrope.

Naša ponuda na jordanskom sajmu, Foto privatna arhiva

Ovo je juče istakla pomoćnica direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Danijela Strižak nakon posete naših kompanija prehrambene industrije toj bliskoistočnoj zemlji. Dve države, kako ukazuje, osim međusobne saradnje, svojim poslovnim zajednicama mogu da omoguće i dobru platformu za izlazak na tržišta koja ih okružuju.

- Jordan ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama, Kanadom i Singapurom, kao i sa zemljama EFTA, Velikom arapskom zonom slobodne trgovine (GAFTA), Egiptom, Marokom i Tunisom, što pruža velike investicione mogućnosti - objašnjava Strižak.

Naša ponuda na jordanskom sajmu, Foto privatna arhiva

Srpske firme posetile su sajam prehrambene industrije i tehnologija u Jordanu, od 13. do 19. avgusta, i predstavile inostranim partnerima svoju ponudu zamrznutog voća i povrća, niskokaloričnih džemova, sokova, jabuka, meda kao i voćnih namaza, kaša i pirea.

Organizovani su poslovni razgovori s oko 30 jordanskih firmi iz sektora prehrambene, hemijske i industrije prerade metala, kao i sastanci s predstavnicima njihovog udruženja privrednika i poseta maloprodajnim lancima i fabrici konditorskih proizvoda "Al Zahra".

Foto privatna arhiva

Član Upravnog odbora asocijacije privrednika Abdul Halim Abdin istakao je da Jordan sistemski radi na jačanju sektora proizvodnje fosfata i veštačkog đubriva, farmaceutske i tekstilne industrije, i dodao da su to proizvodi i usluge koje njihova zemlja može da ponudi Srbiji. Fosfati su neophodna sirovinska baza za razvoj srpske industrije. Potencijali u saradnji s jordanskim tržištem identifikovani su i u oblasti poljoprivredno-prehrambenog sektora, u sektoru tehnoloških inovacija, sajber bezbednosti i sektoru medicinskog turizma.

Foto privatna arhiva

SLABA ROBNA RAZMENA

ROBNA razmena Srbije i Jordana prošle godine je iznosila svega sedam miliona dolara, od čega je izvoz iz naše zemlje imao vrednost od 5,1 milion dolara, a uvoz iz Jordana 1,9 miliona. Srbija je u ovu bliskoistočnu državu najviše izvozila tegljače za poluprikolice i cigarete.

Pogledajte više