DINAR JOŠ DONOSI VIŠE OD EVRA: Analiza Narodne banke Srbije pokazuje da je isplativija štednja u domaćoj valuti

S. B.

16. 08. 2022. u 11:11

ŠTEDIŠA koji je u junu prošle godine banci poverio 100.000 dinara na godinu, zaradio je 1.830 dinara.

Foto Tanjug

Podjednako štedljivi građanin, koji je tokom ovog perioda na štednom računu oročio 851 evro, što je zapravo ista suma novca, u ovom periodu je profitirao - 500 dinara.

Najnovija analiza isplativosti štednje Narodne banke Srbije, urađena za period od juna 2012. do juna 2022. godine, potvrdila je veću isplativost štednje u domaćoj valuti.

Tako je jer je u međuvremenu dinar mirovao. Evro je pre deceniju vredeo 115,7, a danas 117,4 dinara. Banke su, međutim, na dinare davale veću kamatu. Isplativiji su i jer na dinarsku štednju država ne obračunava porez. Dinarska štednja je tokom poslednje decenije povećana gotovo pet puta i krajem juna 2022. godine dostigla je 85,9 milijardi dinara. I devizna štednja beleži rast u poslednjih deset godina, sa 7,9 milijardi evra polovinom 2012. godine na 13,2 milijarde evra polovinom 2022. godine.

- U prvoj polovini godine ukupna štednja stanovništva raste, što je pokazatelj očuvanog poverenja građana u domaći finansijski sistem - ističu u NBS.

- Pojačavanje globalne neizvesnosti kao posledice izbijanja krize u Ukrajini, koja se nadovezala na dvogodišnju pandemiju, imalo je za posledicu rekordnu tražnju građana za stranom gotovinom, što je dovelo do određene promene valutne strukture štednje u korist devizne, na račun dinarskih depozita. Zahvaljujući aktivnostima NBS kojima je očuvana stabilnost kursa dinara prema evru i omogućeno nesmetano snabdevanje domaćeg finansijskog sektora stranom gotovinom, ova kretanja su već tokom aprila zaustavljena, od maja su ponovo prisutni apresijacijski pritisci, a od juna se nastavlja rast dinarske štednje.

Računica NBS pokazuje i koliko je štednja u domaćoj valuti oročena na godinu dana i zanavljana u periodu od deset godina bila isplativija od depozita položenog na isti rok u evrima. Tako bi štediša koji je štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara, posle decenije oročenja dobio više od 44.000 dinara više od štediše koji bi u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio istovetni iznos.

INTERVENISALI NA TRŽIŠTU

OD maja do danas, NBS je intervenisala kupovinom više od milijardu evra.

- I pored znatne neto prodaje deviza u ovoj godini u prva četiri meseca, devizne rezerve su ostale na visokom nivou i na kraju jula su iznosile 15 milijardi evra - kažu u NBS.

- To osigurava pokrivenost od oko pet meseci uvoza robe i usluga. Uprkos geopolitičkim tenzijama, učešće javnog duga u projektovanom BDP-u za 2022. je u junu smanjeno na nivo od 53,2 odsto, a učešće problematičnih kredita spušteno je na najniži nivo i u junu je iznosilo 3,3 odsto.

Pogledajte više