"OVO NIJE BILA NEMOGUĆA MISIJA" Postignut dogovor o smanjenju potražnje za gasom u EU

Novosti online 26. 07. 2022. u 12:44

Ministri energetike zemalja članica EU postigli su politički sporazum o okviru za smanjenje gasa, objavljeno je na Tviter nalogu predsedavajućeg Savetom Evropske unije.

Foto AP

- Ovo nije bila nemoguća misija! Ministri su postigli politički dogovor o smanjenju potražnje za gasom uoči predstojeće zime - navodi se u tvitu, prenosi Sputnjik. 


Evropska komisija je nedavno predstavila plan, za slučaj potpunog prekida gasa iz Rusije, kojim poziva sve članice EU na smanjenje potrošnje gasa u celom bloku za 15 odsto od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. zbog zabrinutosti da će se EU boriti, ne samo da popuni kapacitete za skladištenje gasa pre početka zime, već i da obezbedi dodatne zalihe tokom hladnijih meseci.

Kompanija „Gasprom“ je glavni snabdevač gasa u Evropi. Od 16. juna je smanjila isporuke preko „Severnog toka“ do 40 odsto kapaciteta, pripisujući to problemima sa održavanjem gasnih turbina na kompresorskoj stanici „Portova“.Tada je kompanija saopštila da „Simens“ zbog kanadskih sankcija ne može da vrati sa popravke gasne turbine. Početkom jula Kanada je pristala da vrati turbinu u Nemačku kako bi se dalje isporučila u Rusiju.

Gasovod je nastavio sa radom 21. jula nakon radova na planskom tehničkom održavanju, ali je „Gasprom“ 25. jula najavio da će obustaviti rad još jedne „Simensove“ turbine na kompresorskoj stanici „Portova“, zbog čega će isporuke preko gasovoda „Severni tok“ od 27. jula iznositi najviše 33 miliona kubnih metara dnevno, odnosno 20 odsto kapaciteta cevovoda.
 


 

Pogledajte više