KREDIT SKUPLJI, ŠTEDNJA RASTE: Povećanje kamatne stope podiglo cene pozajmica, ali i vrednost čuvanja para

B. Ca.

14. 07. 2022. u 15:31

POVEĆANjE referentne kamatne stope u četiri navrata poskupelo je sve pozajmice sa varijabilnom kamatnom stopom, kakvih je većina.

Foto Shutterstock

Osim toga, Evropska centralna banka će, gotovo izvesno, podići kamatnu stopu na sednici 20. jula, pa će i stambeni krediti koji su mahom u evrima, poskupeti. Skok kamata, međutim, jedino pogoduje štedišama.

NBS podigla je prošle nedelje referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 2,75 odsto, a pre toga još tri puta po 50 baznih poena. Učešće dinarskih kredita u ukupnim pozajmicama stanovništvu je iznosilo 54 procenta, dok je indeksiranih u evro bilo na nivou od 46 odsto, poslednji su podaci.

Štednja u dinarima poslednjih devet godina povećana je gotovo šest puta. Na kraju 2021. iznosila je 104,2 milijarde dinara, što je njen novi najviši nivo. Devizna štednja u istom periodu beleži rast, iako relativno nešto umereniji u odnosu na dinarsku štednju, i to sa 8,3 milijarde evra krajem 2012. na 12,7 milijardi evra do kraja 2021.

Vladimir Vasić, Foto Tanjug

Oni koji dinare čuvaju na štednim knjižicama u bankama, sada će na kraju godine moći da računaju na veći dobitak. Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, poskupljenje kredita se ne dešava linearno i jednako sa podizanjem referentne kamatne stope, već to banke odlučuju pojedinačno. Banke formiraju cene svojih usluga u zavisnosti od poslovnih politika i svaka pojedinačna banka će formirati kamatne stope saglasno strukturi izvora sredstava. Osim toga, on naglašava da su pozajmice u bankama vezane za belibor i euribor, sa kojim se kamate usklađuju na tri ili šest meseci.

- To svakako neće biti dramatično povećanje, ali će ga više osetiti klijenti koji su skorije uzeli kredit i imaju veći deo glavnice da otplate, od onih koji su pri kraju otplate pozajmice - objašnjava Vasić.

- To je jedan deo priče, dok je druga strana da veće kamate pogoduju štedišama i štednja već iz godine u godinu raste, naročito dinarska koja je isplativija, a u narednom periodu možemo očekivati još veće interesovanje.

Knjižice

Primetno je povećano otvaranje nerezidentnih računa, koje uzimaju uglavnom naši ljudi koji žive u inostranstvu, a upravo zbog isplativije štednje. Deo novca iz banaka matičnih zemalja stavljaju na štedne knjižice u Srbiji.

Pogledajte više