RUSIJA IMA NAJUSPEŠNIJU VALUTU NA SVETU: Rublja na najjačem nivou prema dolaru od 2015. godine

Tanjug

29. 06. 2022. u 11:43

RUSKA rublja je ojačala danas prema dolaru, dostižući najviši nivo u poslednjih sedam godina od blizu 50 rubalja za dolar, prvi put od maja 2015. godine.

Foto Shutterstock

Rublja je ove godine postala najuspešnija valuta na svetu na novčanim berzama, podržana merama - poput zabrane ruskim domaćinstvima da povlače deviznu štednju iz banaka - koje su preduzete za zaštitu ruskog finansijskog sistema od zapadnih sankcija uvedenih posle otpočinjanja vojne akcije Moskve u Ukrajinu 24. februara.

Rublja je porasla prema dolaru za više od 3,0 odsto na 50,22 rublje za dolar na Moskovskoj berzi na trgovanju do 7.24 časova po srednjoevropskom vremenu, a prethodno je dostigala kurs od 50,01, izveštava Rojters.

Ruska valuta je takođe ojačala u odnosu na evro za 3,0 procenta na 52,89, prvi put od aprila 2015.

Pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, rublja se trgovala na nivou od oko 80 rubalja za dolar i 90 rubalja za evro. Rublja se tada trgovala u slobodnom režimu, bez podrške mera kontrole kapitala, i trpela je pritisak zbog straha od sankcija.

Jaka rublja smanjuje prihode Rusije od izvoza robe za dolare i evre, a potpredsednik vlade Andrej Belousov je ovog meseca rekao da bi industriji pogodovalo ako bi njen kurs pao na između 70 i 80 rubalja za dolar.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pogledajte više