EPS PREDVODI GUBITAŠE: Državna preduzeća u minusu od 21,4 milijarde dinara

S. B.

29. 06. 2022. u 08:00

PRVI presek pokazuje da bi javna preduzeća i ove godine mogla poslovati sa gubitkom. Na kraju prvog kvartala, njihov ukupan rezultat je minus od 21,4 milijarde dinara.

Foto Tanjug

Zasad od konačnog, sem rezultata tokom većeg dela godine, razlikuju se i po tome što "Putevi Srbije" troškove amortizacije knjiže tek na kraju decembra. Prošle godine ove firme završile su u minusu od 10 milijardi dinara. Godinu pre, 2020. poslovale su sa profitom od 15,2 milijarde dinara.

I ove godine nisu svi počeli loše. "Srbijagas" je za tri meseca ostvario profit i 6,9 milijardi dinara, a plan je bio 2,57 milijardi dinara. "Elektromreža Srbije" je upisala dobitak od 2,36 milijardi dinara, a u planu stoji nepuna milijarda. "Skijališta Srbije" su profitirala milijardu, a mislili su da će zaraditi 747 miliona dinara. "Pošta Srbije" je u plusu od 689 miliona dinara, a planirala je manjak od 709 miliona dinara. I "Železnice Srbije" su, umesto minusa od 67,7 miliona, isposlovale plus vredan 75,4 miliona dinara. U prvom kvartalu tekuće godine dobit je ostvarilo 20 preduzeća u ukupnom iznosu od 11,6 milijardi, dok je planom očekivana dobit od 3,7 milijardi dinara.

Ubedljivo najveći gubitak u prva tri meseca ima "Elektroprivreda Srbije", koja je u manjku 29,7 milijardi dinara. Sledeća je "Elektrodistribucija Srbije" čiji je minus oko milijarde, mada su na taj iznos i računali poslovnim planom. "Infrastruktura železnice" je u gubitku oko 726 miliona dinara, a očekivali su manjak od 1,7 milijardi dinara. I ostali "gubitaši" su takav rezultat i predvideli planom poslovanja.

SVAKI DESETI DINAR OD DRŽAVE

UKUPNA imovina republičkih javnih preduzeća na kraju 2021. godine iznosila je 3.185 milijardi dinara. Svaki deseti dinar, pa i koji preko, prihoda jvanih preduzeća - stiže od države.

- U 2021. godini subvencije su činile 11,4 odsto ukupnih prihoda javnih preduzeća - vidi se u Fiskalnoj strategiji. - Određene subvencije imaju kapitalni karakter, kao što su subvencije za JP "Putevi Srbije", koje su namenjene rekonstrukciji putne infrastrukture.
Od dobiti javnih preduzeća u 2021, ove godine biće u budžet uplaćeno je 7,9 milijardi dinara.

- Poslovanje javnih preduzeća predstavlja značajan izvor fiskalnih rizika, kako na strani budžetskih prihoda, tako i na strani rashoda - napominje se u Fiskalnoj strategiji.

- Javna preduzeća se u poslovanju suočavaju sa brojnim problemima, od naplate potraživanja, do redovnog izmirivanja obaveza prema poveriocima, državi i zaposlenima. Država kao osnivač i njihov jedini vlasnik odgovorna je za poslovanje i njihovo je poslednje utočište u slučaju nelikvidnosti. Ove državne firme zapošljavaju 69.000 ljudi i u njihovim je rukama dobar deo imovine srpske privrede.

Pogledajte više