SRBIJA IMA KRIZNI PLAN: Gasni haos u Evropi zakomplikovala odluka Kanade da "zarobi" turbine "severnog toka" koje su stigle na popravku

E. B. T.

17. 06. 2022. u 09:30

SRBIJA kupuje sve energente koje može da nabavi, jer želi da bude energetski bezbedna, bar za 90 dana potrošnje, ukoliko bi došlo do nekog poremećaja na tržištu tokom hladnih dana. Kada je u pitanju gas, naša zemlja je potpuno spremna.

Foto: AP/Michael Shon

Restrikcija u snabdevanju strujom neće biti, a država ima i krizne planove. Ovo je juče istakla ministarka energetike Zorana Mihajlović. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prethodnih dana je ukazao da je situacija izuzetno komplikovana, i da, čak, ni velika količina novca koju je država spremna da izdvoji za kupovinu energenata nisu dovoljna garancija da će se sve rupe zakrpiti.

Teška energetska kriza na evropskom tržištu ovih dana dodatno je uzburkana, jer je ruski "Gasprom" bio primoran da smanji isporuke plavog goriva Nemčakoj, Češkoj, Austriji, a i Slovačka je najavila da očekuje isto. Te okolnosti su uticale na cenu plavog goriva, koje je juče na evropskim berzama koštalo 1.200 dolara za 1.000 kubinih metara. Ambasador Rusije u Evropskoj uniji juče je objasnio da bi gasovod "Severni tok 1", kojim se preko Baltičkog mora Evropa snabdeva gasom, mogao da bude suspendovan zbog problema sa popravkom njegovih turbina u Kanadi. "Gasprom" je u utorak saopštio da je bio primoran da smanji isporuke prirodnog gasa preko "Severnog toka" u odnosu na plan zbog neblagovremenog "Simensovog" vraćanja pumpnih jedinica sa popravke i identifikovanih kvarova na motorima. "Simens enerdži" je ranije poručio da je za sada neizvodljivo vraćanje jedne od gasnih turbina za "Severni tok" iz Montreala u Nemačku, nakon popravke, zbog kanadskih sankcija prema Rusiji.

SLOVENCI VIŠE NE ŠTITE CENE

GORIVO na benzinskim pumpama u Sloveniji od iduće nedelje biće skuplje. Nova slovenačka vlada odustala je od subvencionisanja cene derivata, i od utorka uvodi novi model. Prema novim pravilima, cena goriva na pumpama na auto-putu biće formirana slobodno, dok će van ovih saobraćajnica biti regulisana tako što država određuje marže. Da je novi režim već na snazi, dizel bi koštao oko 1,80 evra, a benzin oko 1,70 evra. Cena na pumpama na auto-putevima može biti veća za 20 odsto.

Ministarka Mihajlović ocenila je da je što se tiče gasa Srbija završila posao i da ćemo najvećim delom imati dovoljne količine za zimu. Kao važne korake koji su učinjeni po tom pitanju, navela je ugovor sa Ruskom Federacijom o snabdevanju, zakup skladišta u Mađarskoj i punjenje "Banatskog Dvora".

- Srbija ima krizne planove, a jedan od njih je i supstitucija gasa u toplanama mazutom - navela je Mihajlovićeva. - Prethodnih meseci država nabavlja i mazut, kao što nabavljamo i sirovu naftu i naftne derivate.

OD AMERA OBEĆANjE LUDOM RADOVANjE

AMERIČKI tečni gas, čije je isporuke ranije dogovorio bugarski premijer Kiril Petkov, kako se ispostavilo, skuplji je za 11,5 odsto po megavat-satu od ruskog gasa, piše list "Trud". Prvi tanker je već stigao na teritoriju Bugarske preko Turske. U maju je Petkov boravio u SAD, gde je postigao dogovor o isporukama za jun i tada je tvrdio da će američki gas biti jeftiniji od ruskog ili da će cena biti približno ista.

Ministarka je poručila da neće biti restrikcija u snabdevanju strujom, ali da će mnogo novca biti potrošeno na uvoz električne energije i crnog zlata. Ona ukazuje da je "Elektroprivreda Srbije" u teškoj finansijskoj situaciji, i da je zato država bukvalno preuzela brigu o EPS. Nabavlja se, kako navodi, ugalj, kupuje se struja svakodnevno, kupovaće se i zimus.

Pogledajte više