BITKA PROTIV UTAJE POREZA I ZA TURISTE: Kako je "Otvoreni Balkan" produbio saradnju Srbije, Severne Makedonije i Albanije

S. B. / J. Su.

10. 06. 2022. u 09:30

POSLE jedinstvenog tržišta rada, priznavanja fito-sanitarnih sertifikata i jedne granične kontrole, zemlje "Otvorenog Balkana" pripremaju zajedničku turističku ponudu, ali i udruženu borbu protiv pranja novca.

Foto Tanjug

U Ohridu su, u okviru ove inicijative, potpisani memorandumi o saradnji i u ove dve oblasti.

Paraf koji su stavili direktori poreskih uprava garantuje još bližu saradnju ovih službi Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Boriće se zajedno protiv utaje poreza i raditi na naprednim metodama naplate ovog državnog prihoda.

- Memorandum će značajno doprineti produbljivanju saradnje u regionu u oblasti poreske politike - kažu u našoj Poreskoj upravi.

- Potpisivanjem Memoranduma, predstavnici poreskih administracija triju zemalja potvrđuju nameru za nastavak i razvoj saradnje, najpre u cilju poboljšanja sveukupne efikasnosti rada poreskih administracija, kao i efikasnije zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala i suzbijanja sive ekonomije. Unapređivanjem međusobne saradnje možemo očekivati višestruku korist. Posebno u oblasti usvajanja naprednih metoda naplate poreza, kao i u oblasti modernizacije poslovanja poreskih administracija. To će se odraziti na rezultate naplate javnih prihoda, kao i na borbu protiv organizovanog kriminala i suzbijanja sive ekonomije.

Olakšavanje ekonomskog razvoja, otvaranje tržišta rada, povećanje potencijala turizma kroz jedinstveno turističko tržište, zaštita i promovisanje kulturnog i istorijskog nasleđa, kao i širenje snažnih i stabilnih odnosa među našim državama, ciljevi su kojima smo posvećeni, rekla je za "Novosti" ministarka turizma Tatjana Matić.

- Konkretni protokoli kao što je izdavanje Open Balkan ID broja predstavljaju veliku šansu za privrednike iz naših zemalja, kojima će biti znatno olakšano poslovanje i otvoren širi prostor za plasman robe i usluga - objasnila je Matićeva.

- Ujedno, otvaranjem tržišta rada i formiranjem jedinstvenog turističkog tržišta, otvara se i više radnih mesta za građane kako Srbije, tako i za građane Albanije i Severne Makedonije.

Kako nam je ispričala Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije, potpisivanje Memoranduma o razumevanju i saradnji daje institucionalni okvir za brži ekonomski razvoj i bolje iskorišćenje turističkog potencijala.

VEĆI PROMET

PREMA rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, jedan od prvih poslova koji su završeni u okviru "Otvorenog Balkana" jesu poslovi iz oblasti poljoprivrede. On veruje da je to razlog što je od 1. januara do kraja maja za 13 odsto povećan broj kamiona koji su saobraćali između ovih zemalja.

Pogledajte više