PREMIJERKA S RADNICIMA "FIJATA": Danas razgovori Brnabićeve sa sindikatima u Kragujevcu

S. B.

07. 06. 2022. u 10:00

PREMIJERKA Srbije danas nastavlja razgovore sa sindikatima "Fijat Krajsler automobila". I dalje se traži najpovoljnije rešenje za više od 2.000 zaposlenih.

Foto promo

Posla na novoj platformi neće biti za oko njih 500. Isto toliko će raditi u Kragujevcu i dok se priprema proizvodnja električnih automobila, dok oko 1.000 njih može u međuvremenu da ide na rad u inostranstvo. Razgovori se nastavljaju u Kragujevcu, u 15 časova. Posle prvog seta sastanaka dogovoreno je da se radnicima, koji izaberu da odu u neku od "Fijatovih" fabrika u inostranstvo - garantuje posao u kragujevačkoj po povratku. I da to piše u ugovoru, a ne da bude u formi obećanja. Sindikati kažu da ima još pomaka, ali ne otkrivaju detalje.

- Nastavljamo da pregovaramo - kaže Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata FCA. - Ono što pravi najviše problema je činjenica da je investitoru dat rok od 2,5 godine da pokrene novu platformu i proizvodnju električnih automobila. I to se računa od 28.  aprila. To je dugačak rok. Dugačak je i period za ljude koji bi trebalo da odu u inostranstvo, jer treba da na toliko napuste porodicu. Kragujevačka fabrika je jedna od najmodernijih u "Fijat grupi". Od nule je napravljena za nepunu godinu. Zato taj rok od dve i po godine deluje predugačko. Ne planira se povećanje kapaciteta. Ne menja se čitav pogon, samo neki delovi. Taj "štap sa šargarepom" je predugačak, a ona se i ne vidi. U poslednje dve i po godine smo imali i koronu i rat u Ukrajini. Ko može da garantuje da će sve biti u redu u naredne dve i po godine.

Pogledajte više