NAJAVLJENA BLOKADA: Sindikatima "Fijat Krajsler automobila" neprihvatljiva ponuda menadžmenta

S. B.

01. 06. 2022. u 22:18

DAN je počeo zajedničkom platformom sindikata i radnika "Fijat Krajsler autombila", a priveo se kraju najavom protesta. Predstavnici zaposlenih, posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, obećali su da dok traju pregovori, u najmanju ruku do 10. juna, neće izlaziti na ulicu.

Foto D. Milovanović

Posle dojave da poslodavac "Stelantis" izgleda ne nemerava da koriguje prvobitnu ponudu radnicima FKA, rešili su da odgovor daju u četvrtak u ranu zoru. Okupiće se u sedam ujutru.

Radnicima kragujevačke fabrike je neprihvatljiva ponuda menadžmenta. Oni zaposlenima nude rad u stranim fabrikama, i to tokom dve godine i minimalne otpremnine za tehnološki višak. A višak je oko 1.500 od nešto više od 2.000 radnika.

- Bićemo ujutru u sedam na ulici, jer šefovi na posao stižu u osam - kaže Zoran Miljković, predstavnik sindikata "Fijat plastika". - Ne mogu oni da rade, a mi da dobijemo otkaz. Poslali smo ujutru platformu, ali smo čuli da Italijani nude isto što i pre 15 dana. Oni su rešili da nas otpuste i to je to. Strani investitori dobijaju novac, a otpuštaju radnike.

Na sastanku sa premijerkom dogovoreno je da sindikati formulišu jedinstvene zahteve i upute ih Vladi. Predstavnici zaposlenih traže da se na rad u inostranstvo šalju ljudi isključivo u skladu sa zakonom i uz garantovanje posla nakon povratka. Insistiraju da ta obaveza bude u ugovoru o upućivanju.

Ministarka za rad Darija Kisić rekla je da su oni u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima kompanije, ali i sa sindikatima "Fijata". Sve u cilju pronalaženja najboljih rešenja za radnike ove kompanije.

U duhu daljeg socijalnog dijaloga, ministarka Kisić poziva sve strane da se fokusiraju na razgovore, jer samo tako se može doći do najboljeg rešenja za sve.

Pogledajte više