ZAPADNA KAPIJA BEZ KUPCA: Neuspešan prvi pokušaj prodaje "Geneks" kule

S. B.

23. 05. 2022. u 12:13 >> 16:19

ZA JEDANod simbola Beograda Geneks kulu, danas nije bilo zainteresovanih kupaca, pa je prodaja proglašena neuspešnom.

Novobeogradski oblakoder, Foto V. Danilov

Oko 15.000 kvadrata po početnoj ceni od dve milijarde dinara nisu bili dovoljno primamljivi. U drugom krugu, kako kaže Nacionačlni standard, početna cena bi mogla da padne i na petinu procenjene vrednosti zgrade.

U zakazano vreme, tačno u podne, tročlana komisija Agencije za licenciranje stečajnih upravnika saoptšila je da je pokušaj prodaje bio neuspešan.

- Sa 16. majem ove godine, koji je bio rok, niko nije uplatio depozit, niti podneo bankarsku garanciju - saopštila je komisija ALSU. - Samim tim ova prodaja je neuspešna.

Foto: S. B.

Poverioci "Generaleksporta", bivši radnici, s druge strane godinama čekaju da dođu do obećanog novca. Zbog restrukturiaranja i stečaja nekadašnjeg giganta, ostali su bez besplatnih akcija u preduzeću. Kao naknadu za izgubljeno pravo, država im je obećala 200 evra po godini radnog staža. U međuvremenu su prodati apartmani na Kopaoniku, Hotel "Interkontinental", ali novac do radnika nije stigao.

- Radi se o 6.000 radnika. Bilo smo svetsko ime, država u državi, a neki sada pokušavaju da ga obezvrede - ističe Zorica Sekuloski, predsednik Odbora poverilaca. - Čak se priča da lifotovi ne rade, a nije tačno. Prkeo noći je proglašeno restrukturiranje i stečaj. Dobili smo ugovor da ćemo dobiti 200 evra po godini staža posle pordaja "Intekontinmetala" i Kopaonika. Objekti su prodati, samo smo mi ostli u porcesu 13 godina. Rdanici i dalje čekaju svoje pravo. Čekamo godinama, a mnoge kolege duguju za "Infoistan", struju... Da li možemo da kompenzujemo dugove. Mi čekamo da se reši nešto, a izvršitelji nas ne čekaju. U igri je bilo oko 20 milijardi dinara, pa su sredstva oročavana, a naše pravo se prolongiralo. Novac odlazi i iz stečajne mase. Imamo dva paralelna postupka, "Generaleksprt" i ICG. Rasipanje na dva koloseka.

STANARI SE BUNE

STANARI druge, stambene, kule pokrenuli su nekloliko sudskih porcesa jer imaju potraživanja od "Generaleksporta".

- Oni su pokušali da uknjiže imovinu koja pripada nama, to je na prvom mestu galerija na vrhu zgrade, ali su i garaže na našoj parceli uknjižili na sebe - objašnjava Božidar Stavrić, predsednik stambene zajednice. - Postoje dve pasarele koje su zajednička svojina. Kada je krenula prodaja pre 15 dana, zatvorili su ih i ostavili nas bez protivpožarnog izlaza. Podneli smo tužbu, krivičnu prijavu.

Pogledajte više