SRBIJA RASTE 3,2 ODSTO: Najnoviji izveštaj Svetske banke smanjio očekivanja

S. B. 04. 05. 2022. u 10:49

Privredni rast Srbije usporiće se ove godine pod uticajem više globalnih kriza - uključujući i rat u Ukrajini - na svetsku ekonomiju. Prema projekcijama, rast BDP-a Srbije usporiće se u 2022. na 3,2 odsto, iako su ranija predviđanja ukazivala da će stopa rasta iznositi 4,4 odsto, navodi se u danas objavljenom Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan.

Foto EPA

Srbija se u velikoj meri oporavila od pandemije kovida-19, ostvarivši u 2021. rast realnog BDP-a od 7,4 odsto, podstaknutog snažnom privatnom potrošnjom i investicijama. Međutim, posledice rata u Ukrajini negativno se odražavaju na izvoz iz Srbije, kao i na strane direktne investicije, doznake i prihode od turizma.

U izveštaju se navodi da će Srbija održati makroekonomsku stabilnost uprkos naglašenim negativnim rizicima koji bi se mogli ostvariti u 2022. Inflacija je već u porastu, a može se očekivati i njeno dalje ubrzanje, baš kao i u drugim državama Istočne Evrope, usled povećanja cena hrane i energenata na svetskom tržištu.

Fiskalni deficit bi mogao biti viši od projektovanog zbog usporavanja privrednog rasta i potrebe za većom javnom potrošnjom u formi subvencija i garancija kao podrške preduzećima iz sektora električne energije i gasa koja su pogođena krizom.

Pogledajte više