SUMORNA NAJAVA "ŠPIGELA": Nemcima ne garantuju toplotu u stanovima naredne zime

Novosti onlajn

02. 05. 2022. u 21:49

GENERALNI direktor najvećeg stambenog preduzeća u Nemačkoj Rolf Buh izjavio je u intervjuu za „Špigel“ da svojim klijentima ne može da garantuje da će sledeće zime u stanovima biti toplo.

Foto: Tanjug/AP Photo

Po njegovim rečima, jedan broj Nemaca suočiće se sa značajnim dodatnim troškovima za grejanje.

- Za pojedine podstanare oni mogu dostići iznos jednak dvomesečnoj kiriji za stan - objašnjava lider kompanije.

Buh je izrazio zabrinutost zbog energetske krize izazvane situacijom u Ukrajini i jasno je stavio do znanja da dolazi talas poskupljenja.

Foto AP

- Političari širom Evrope su regulisali da se u slučaju nestašice gasa privatni potrošači poslednji isključuju. Međutim, još se tačno ne zna šta će se dogoditi ako, na primer, padne pritisak u mreži. Već smo zabrinuti - dodao je on, istakavši da Nemačka neće moći brzo da odustane od isporuka ruskog gasa.

Podsetimo, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Mnoge zemlje su zamrznule rusku imovinu. U Evropi su sve glasniji apeli da se smanji zavisnost od ruskih energenata.

U takvim uslovima Rusija je donela odluku da neprijateljske zemlje od 1. aprila plaćaju ruski gas u rubljama. „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj PGNiG, jer su odbile da plate gas po novoj shemi.

BONUS VIDEO:

LANSIRANjE "KALIBRA": Rusi objavili snimak udara na ukrajinske položaje

Pogledajte više