PANDEMIJA I RAT PRAZNE OBORE: Udruženje za stočarstvo predlaže da podsticaji za mleko i meso da budu izjednačeni

J. Su.

03. 05. 2022. u 09:11

DRŽAVA bi trebalo da sprovede sistemske mere za naše stočare, kako bi lakše poslovali i ublažili dejstvo krize.

Foto P. Milošević

Predlog je da se podsticaji za proizvodnju mesa i mleka izjednače, da nema limita u broju životinja, ali i količini mleka, kako bi svi koji se bave ovime dobili subvenciju od države.

Ovo je juče izjavio Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije, dodajući da je njihov predlog još i smanjenje PDV na hranu za životinje na 10 odsto, kao i na veterinarske usluge. Kako je objasnio, neophodno je uvoditi olakšice, jer je kriza, koja traje više od dve godine, uzrokovala da uzgajivači smanje broj grla i tovljenika i goveda, pa čak i da potpuno prestanu sa proizvodnjom mleka, zbog neisplativosti.

- Ukoliko se ovakav trend nastavi, može doći do nestašice sirovina, tako da treba na dnevnom nivou pratiti razvoj situacije u stočarstvu - smatra Budimović.

Kada je reč o poskupljenju mesa, mleka i jaja u narednom periodu, to najviše zavisi od cene imputa, objašnjava Budimović. Slika, smatra, nije optimistična na globalnom nivou.

Neophodno je da država nastavi sa sprovođenjem sistemskih mera, kako bi se stočarima u Srbiji pomoglo da prevaziđu krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

I ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da Srbija ima dovoljno hrane i za sebe i za izvoz. Mi smo zemlja hrane i imamo dovoljno pšenice, kukuruza, ulja, brašna, mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda, koji su neophodni za naše stanovništvo.

- Snabdevenost domaćeg tržišta je stabilna, imamo višak hrane pa je Vlada odobrila izvoz dodatnih količina žitarica - kazao je Nedimović.

- Mnogo više proizvedemo nego što možemo da pojedemo ili da se koristi u stočarstvu.

Foto Tanjug

Ministar Nedimović je podsetio da smo mi na režimu kvota, a to znači da je sada dozvoljen izvoz 220.000 tona pšenice, 23.000 tone brašna, 150.000 tona kukuruza i osam miliona boca ulja.

- Vodimo računa o bilansima, a gledamo da u svakom trenutku budu zadovoljni poljoprivredni proizvođači, ali i potrošači - kazao je Nedimović.

Nenad Budimović, Foto Tanjug

Produktna berza Novi Sad

CENA pšenice na Produktnoj berzi skočila je za šest odsto, a ostali poljoprivredni proizvodi zadržali su dobre cene i imali tendenciju poskupljenja. Pšenica se kretala u rasponu od 38,3 do 38,5 dinara za kilogram. Terminski ugovori za pšenicu ovogodišnjeg roda zaključivani su na nivou cena od 37,5 dinara za kilogram, sa isporukom tokom jula.

Berzanski ugovori za kukuruz zaključeni su u cenovnom opsegu od 33,6 do 34 dinara za kilogram bez PDV, sa isporukom robe tokom maja. Ruska urea prometovana je po ceni od 97,72 dinara za kilogram.

Pogledajte više