"KOMPANIJAMA TREBA DOZVOLITI PLAĆANJE GASA U RUBLJAMA": Italijanski ministar želi brzu izjavu Evropske komisije

Novosti onlajn

02. 05. 2022. u 17:44

KOMPANIJAMA treba dozvoliti da privremeno plaćaju isporuku energenata iz Rusije u rubljama, izjavio je italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani uoči saveta ministara energetike EU u Briselu.

Foto AP

- Mislim da bi bilo ispravno da se kompanijama dozvoli da plaćaju u rubljama (ruski gas) bar nekoliko meseci dok razrešimo pravni okvir i posledice - rekao je ministar za „Politiko“ i dodao da „želi brzu i jasnu izjavu Evropske komisije“ kojom se potvrđuje da naftne i gasne kompanije mogu neko vreme da plaćaju isporuke energenata u rubljama.

Prema njegovom mišljenju, potpuno shvatanje pravnih posledica plaćanja ruskog gasa u rubljama može trajati mesecima.

- Verujem da naftne i gasne kompanije ne mogu da rizikuju plaćanje (u rubljama) da bi ih kasnije optužili za kršenje sankcija, ali istovremeno ne mogu da rizikuju da ne plaćaju u rubljama - dodao je ministar.

Čingolani je napomenuo da vlada ima akcioni plan u slučaju da treba da se na zimu štedi energija, koji uključuju temperaturna ograničenja, proizvodnju energije na bazi uglja, stimulisanje obnovljivih izvora energije.

Ministar je naglasio da čak i kada se situacija oko Ukrajine reši, Rim se neće vraćati na snabdevanje energentima iz Rusije u ranijim obimima kako bi bio energetski nezavisniji.
(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

BRITANSKI PLAĆENIK U UKRAJINI: Niko nije ni dinara dobio za ratovanje

Pogledajte više